
Pe lângă faptul că poate fi o plantă decorativă rezistentă, pinul este și un aliat al sănătății. Planta are capacitatea de a stimula sistemul imunitar, de a combate răcelile, de a accelera circulația sângelui, de a îndepărta imperfecțiunile pielii și de a atenua durerile reumatice.
1. Siropul din muguri de pin întărește imunitatea
„3 linguri de sirop de 3-4 ori pe zi pentru adulți și 1 linguriță de 2-3 ori pe zi pentru copii”Bogat în vitamina C, pinul are calități antioxidante, care ajută la prevenirea bolilor. În plus, vitamina C este o componentă crucială a colagenului, care este necesar pentru celule, mușchi, țesuturi și vasele de sânge.
Spală bine 1 kg de muguri, pune-i într-o oală plină cu apă și lasă-i să fiarbă o oră. Ulterior, lasă oala la rece 2 zile, după care strecoară sucul rezultat. Acesta se pune din nou la fiert împreună cu zahărul (1 kilogram de zahăr la 1 litru de lichid). Se lasă pe aragaz până se topește zahărul, plus 30 de minute după aceea.
La final, pune siropul în sticle și ai grijă să le așezi într-un loc uscat și răcoros. Se recomandă 3 linguri de sirop de 3-4 ori pe zi pentru adulți și 1 linguriță de 2-3 ori pe zi pentru copii. Durata tratamentului este de 2-3 săptămâni.
2. Tinctura din ace de pin luptă împotriva răcelilor
Recomandată pentru calmarea inflamației tractului respirator, tinctura din ace de pin ajută la ameliorarea tusei, a durerilor de gât și a altor afecțiuni respiratorii grave, precum astmul. Pinul s-a dovedit a fi un expectorant eficient, ajutând la eliminarea excesului de mucus din tractul respirator și neutralizând agenții patogeni din sinusuri.
Toacă mărunt 20 g de ace de pin proaspete, adaugă 200 ml de alcool alb de 70 de grade și lasă la macerat 2 săptămâni. Strecoară maceratul, presează materia vegetală, filtrează-l și toarnă-l în sticle. Adaugă în fiecare zi între 5 și 10 picături de tinctură într-un pahar cu apă pentru a trata gripa și răcelile urinare.
3. Infuzia din muguri de pin tratează infecțiile
Dacă ai tenul obosit, palid și lipsit de viață, încearcă infuzia cu muguri de pin, deoarece elimină radicalii liberi și stresul oxidativ, ajutându-te să îți păstrezi tenul tânăr și lipsit riduri. În plus, reduce imperfecțiunile pielii precum petele, cicatricile și acneea.
Infuzia se prepară din 2 linguri de plantă lăsată la infuzat 15 minute în 250 ml de apă clocotită. La final, strecoară preparatul și bea-l îndulcit cu miere. Se recomandă consumul a 2 căni pe zi.
4. Băile în ramuri de pin atenuează durerile reumatice
Având efecte antiinflamatoare și calmante, pinul este un adevărat elixir în tratarea reumatismului. Pune 3-4 mâini de ramuri de pin în 5 litri de apă și lasă-le la fiert 5 minute. Ulterior, filtrează-le și adaugă-le în apa fierbinte din cadă.
5. Ceaiul din ace de pin îmbunătățește circulația
Compușii organici din ceaiul din ace de pin refac sistemul circulator și cresc producția de celule roșii din sânge, conferind energie și prevenind anemia, oboseala neobișnuită, durerile musculare și insuficiența cognitivă.
Pune 2 căni de apă la fiert, iar între timp mărunțește un pumn de ace de pin. Când apa dă în clocot, adaugă acele și lasă-le la infuzat până când ceaiul se răcește. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi.
Containdicații
Combinația puternică de substanțe chimice și ingrediente active din pin poate fi periculoasă pentru femeile însărcinate, provocând avorturi spontane. În plus, câteva soiuri de pin pot fi toxice, așa că evită să culegi ace de pin din sălbăticie, deoarece nu poți știi ce factori de mediu ar putea contamina acele sau rădăcinile plantei.