• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Observator

Observator

stirile care conteaza

  • Culinar
  • Sanatate
  • Actualitate
    • International
    • Cultura
    • Divertisment
    • Timp liber / Calatorii

Faci diabet dacă mănânci prea mult zahăr? Ce alte mituri circulă despre boala care afectează un român din zece

Despre diabet, o afecţiune larg răspândită, circulă multe mituri. Medicul Vasi Rădulescu, cel care a întemeiat o adevărată comunitate căreia îi împărtăşeşte informaţii avizate din domeniul sănătăţii, a luat în discuţie patru dintre ele.

Vasi Rădulescu, medicul care şi-a asumat să facă educaţie medicală în mediul online explică pe contul său oficial de socializare mai întâi care este diferenţa între cele două tipuri de diabet, diabetul de tip 1 şi diabetul de tip 2, pentru a înţelege mai bine boala şi a o putea ţine sub control.

„Atunci când aveţi diabet, corpul dumneavoastră nu vă poate regla bine nivelul de zahăr din sânge (glucoză). Acest lucru se întâmplă fie pentru că pancreasul dumneavoastră a încetat să mai producă suficientă insulină, fie pentru că celulele dumneavoastră au devenit rezistente la insulină – sau ambele“, explică medicul. Insulina este hormonul responsabil cu deplasarea zahărului din fluxul sanguin în celule, iar dacă tot acest proces nu se desfăşoară normal apar simptomele care pot varia de la o senzaţie de moleşeală şi sete până la complicaţii mai grave, cum ar fi leziuni nervoase, accident vascular cerebral sau boli de inimă, explică medicul.

Există diferenţe între diabetul de tip 1, sau insulino-dependent, şi cel de tip 2, care poate fi mai uşor controlat.

„Tipul 1: Sistemul imunitar al organismului începe să atace celulele care produc insulină şi, în cele din urmă, producţia se opreşte. Persoanele cu diabet de tip 1 au nevoie de injecţii zilnice de insulină sau de o pompă de insulină.

Tipul 2: Organismul poate produce în continuare insulină, dar celulele îi rezistă. Uneori, organismul nu produce suficientă insulină. Aveţi o şansă mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 dacă sunteţi supraponderal şi aveţi un istoric familial de diabet“, avertizează medicul.

Cum e cu „Poţi face diabet dacă mănânci prea mult zahăr“

Medicul Vasi Rădulescu recunoaşte că răspunsul este „un pic complicat“, pentru că din nou trebuie să avem în vedere de ce tip de diabet vorbim. E adevărat că diabetul de tip 1 este o tulburare autoimună, însă un stil de viaţă dezordonat şi alegerile alimentare proaste pe care le facem constant ne pot „ajuta“ să ajungem, în schimb, la diabet de tip 2.

„Nu faci diabet de tip 1 pentru că ai făcut alegeri alimentare proaste. Este o tulburare autoimună. Şi nici dacă mănânci chiar şi o pungă mare de bomboane doar o singură dată nu îţi va da diabet de tip 2. Dar, în timp, o dietă nesănătoasă şi obezitatea pot contribui la apariţia diabetului de tip 2. De fapt, dieta şi exerciţiile fizice pot fi suficiente pentru a controla diabetul de tip 2 în stadiile sale incipiente. Pierderea chiar şi a unui mic procent de greutate poate începe să influenţeze în bine modul în care organismul dumneavoastră gestionează insulina“, dezvăluie medicul.

Noi variante de verificare a glicemiei

Un alt mit luat în discuţie de dr. Vasi Rădulescu este cel conform căruia „persoanele cu diabet îşi înţeapă degetele tot timpul“. Acest lucru este încă necesar dacă diabeticii folosesc medicamente care impun verificarea glicemiei, iar acest lucru este realizat cu glucometrele de tip „înţepătură în deget”, care sunt încă populare, spune medicul. Au apărut între timp, însă, şi tehnologii noi, cum sunt monitoarele continue de glucoză (CGM), care nu necesită o probă de sânge, acestea fiind introduse sub piele.

Un alt mit vorbeşte despre „alimentele speciale“ de care au nevoie diabeticii. La mijloc poate fi, însă, şi mult marketing, persoanele care suferă de diabet neavând neapărat nevoie de alimente „prietenoase cu diabetul“, care sunt nu doar scumpe, dar care chiar pot creşte nivelul glicemiei, ci de alimente sănătoase. Pe această ultimă listă se regăsesc legumele fără amidon, cerealele integrale, proteinele slabe, grăsimile sănătoase pentru inimă şi fructe integrale, adică „aceleaşi alimente nutritive pe care ar trebui să le mănânce toată lumea“, spune medicul.

Poate fi, sau nu, vindecatul diabetul

În privinţa acestui aspect, medicul este categoric: „Nu există un „leac” pentru diabetul de tip 1 sau de tip 2, ci doar modalităţi de a le controla. Cu toate acestea, dacă este diagnosticat la timp şi gestionat suficient de bine, diabetul de tip 2 poate intra în remisiune. Şi aceasta poate dura mult timp“.

Rubrica: Sanatate

Test de personalitate: Alege o frunza de toamna si noi o sa-ti spunem lucrurile nespuse despre tine

Cercetătoarea de la Neamţ care a adus în Moldova o plantă miraculoasă, premiată cu AUR la saloane internaţionale de inventică

Rolul vindecător al apelor de la Govora, una dintre cele mai bogate staţiuni din România şi Europa în ape iodurate şi bromurate de origine organică

Cum se face inmultirea trandafirilor cu cartofi

Băutura răcoritoare pe care să nu o comanzi niciodată în Grecia. Primeşti cu totul altceva decât te aştepţi

De ce să pui cuburi de gheaţă în ghivecele cu flori. Este trucul verii 2022

Documentul fără de care nu trebuie să pleci din aeroport dacă ţi-a fost anulat un zbor. Detaliul de care nu ţine aproape nimeni cont

Bara principală

Recomandari

Cercetătoarea de la Neamţ care a adus în Moldova o plantă miraculoasă, premiată cu AUR la saloane internaţionale de inventică

Un pahar de borș de casa pe zi – Curăță ficatul de toxine, reglează tensiunea arterială și ajută la tratarea anemiei

Vinul inimii – Leacul celebrei călugăriţe vindecătoare Hildegard van Bingen

Pulberea de muguri de brad – leacul minune pentru coloană și durerile de oase

Obiectul din casă pe care trebuie să-l scoți din priză peste noapte. Consumă mai mult curent decât crezi

De ce trebuie să dormiți pe partea stângă: 7 motive

Copyright Observator.news 2011 - 2020