• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Observator

Observator

stirile care conteaza

  • Actualitate
  • Culinar
  • International
  • Sanatate
  • Timp liber / Calatorii
    • Cultura
    • Divertisment

„Nu ieşi afară cu părul ud că răceşti“. Mituri despre răceală

Spălatul frecvent pe mâini, păstrarea igienei personale şi a spaţiilor de locuit, evitarea persoanelor bolnave sunt sfaturi de prevenţie pe care le ştim cu toţii şi pe care medicii infecţionişti obişnuiesc să le dea când vine vorba despre evitarea gripei şi a răcelilor în rândul celor mici şi nu numai. Şi care au la bază dovezi ştiinţifice.

Cei mai mulţi părinţi din SUA însă au declarat în urma unui sondaj că susţin şi aplică aceste metode, dar şi că în proporţie de 70% apelează şi la „strategii folclorice“ în prevenirea virozelor , iar 51% îi îndoapă pe cei mici cu suplimente cu multivitamine.

Sondajul a inclus 1.000 de părinţi cu copii în vârste între 5 şi 12 ani, potrivit cercetătorilor de la Spitalul C.S. Mott Children din Michigan.

Dr. Katherine Williamson, medic pediatru în Orange County, California, şi purtătoarea de cuvânt a Academiei Americane de Pediatrie, citată de cnn.com. a declarat că nu este surprinsă să audă că mulţi părinţi apleacă urechea la informaţiile nefundamentate ştiinţific, mai ales în această epocă în care abundă informaţiile de tot felul.

Potrivit sursei mai sus citate, unul dintre miturile cele mai frecvente la care părinţii nu vor să renunţe este acela că recomandă copiilor să nu aisă afară cu părul ud ca să nu răcească. Adevărul este însă că ieşitul afară cu părul ud nu te face mai bolnav. Williamson a explicat că pentru a răci este necesară o infecţie cu un virus, un agent infecţios care provoacă boala. Altminteri, părul ud te face să-ţi fie frig, nu atrage şi nu te face mai sensibil la agenţii infecţioşi responsabili de răceala banală.

În incintele închise aerul este reciclat

Un alt mit este acela că dacă eşti expus la aerul rece te îmbolnăveşti mai repede. Deşi vremea rece coincide cu perioada când apare răceala, nu înseamnă că una o determină pe cealaltă. Trebuie să fim expuşi la un virus pentru a putea răci, accentuează Williamson. „Când vremea se răceşte stăm toţi în incinte închise unde aerul este reciclat. Şi suntem adesea în proximitatea oamenilor şi a virusurilor. Strănutăm unii în faţa altora“, a adăugat dr. Sorana Segal-Maurer, şeful unui departament de boli infecţioase de la New York-Presbyterian Queens Hospital.

Mitul utilizării suplimentelor cu multivitamine care pot preveni răceala este şi el doar o prejudecată. Copiii care sunt de regulă sănătoşi, care mănâncă echilibrat nu au nevoie de suplimente cu multivitamine, a explicat dr. Michael Russo, specialist în boli infecţioase la copii, la Children’s Hospital of Philadelphia. „Niciodată nu s-a dovedit că au vreun efect în prevenţie, aşa că părinţii îşi pot economisi banii“, este de părere acesta.

loading…

Rubrica: Sanatate

Sângerarea în scaun poate ascunde boli grave.Ce măsuri trebuie să luăm?

Când se redeschid restaurantele. Ludovic Orban a dat vestea cea mare

Palindromul, oglinda ce arată frumusețea limbii române

Marea Britanie si alte tari sunt interesate de vaccinul dezvoltat in Romania! Romanii ar putea fi din nou cei care salveaza planeta

Oul, alimentul perfect: Contine tot ceea ce organismul are nevoie si este extraordinar pentru creier

Maria Treben – „Dacă oamenii ar ști ce efect VINDECATOR are URZICA, n-ar mai cultiva decât urzici!”

Sângerarea în scaun poate ascunde boli grave.Ce măsuri trebuie să luăm?

Bara principală

Recomandari

Stiai asta? Ce se întâmplă când stropești în grădină cu OŢET

Medic : CEAPA VERDE, medicamentul natural care reglează glicemia, întăreşte imunitatea si curăţă toxinele din corp

VIDEO Revoltator, o bunica din Neamt cu nepotul de mana, pusa la pamant si jefuita de un talhar

Cum se prepară cafeaua Dalgona, băutura care face furori pe internet

Maica Tereza „Vindecatoarea Binecuvantată” – 20 vorbe intelepte care alină sufletul si iti redau puterea de vindecare

VIDEO: Medicul Radu Crişan aflat în prima linie,: Aşa cum trebuie să ne spălăm mâinile cu săpun 20 de secunde, aşa trebuie să facem gargară cu apă caldă şi cu sare, pentru a ne proteja gura şi nasul, pe unde putem inhala virusul

Copyright Observator.news 2011 - 2020