
Aproximativ 90% dintre persoanele care sufera de lupus sunt femei cu varste cuprinse intre 15 si 34 de ani. Asadar, este o boala autoimuna care se intalneste mai des in cazul femeilor.
1. Articulatii inflamate si dureroase. Acestea sunt printre cele mai frecvente simptome ale bolii. Cel mai des apar la nivelul incheieturilor si la nivelul degetelor. Adesea sunt confundate cu simptomele artritei reumatoide. Diferenta este ca in cazul persoanelor care sufera de lupus, simptomele pot sa apara numai la articulatiile de pe o parte a corpului, nu de pe ambele parti.
2. Iritatii la nivelul fetei. Aparitia unei iritatii la nivelul fetei dupa expunerea la soare este un alt simptom al bolii. Se poate extinde de la nivelul nasului spre maxilar.
3. Retentia de apa si urina cu sange. Problemele care apar la nivelul rinichilor sunt un alt simptom al bolii. Acestea apar din cauza retentiei de apa.
De asemenea, nu este exclus ca persoanele care sufera de lupus sa observe sange in urina.
4. Dureri in piept. Din cauza bolii, inima sau zonele din jurul inimii s-ar putea inflama. Dificultatile de respiratie, dureri ascutite in piept, probleme legate de circulatia sangelui sunt lucruri care cresc sansele ca pacientul sa sufere de boli ale inimii. Si plamanii pot fi afectati de Lupus.
5. Oboseala. Este un simptom al bolii Lupus, insa poate sa apara si in cazul altor probleme de sanatate. Lupusul poate duce la apritia anemiei. Nivelul energiei in cazul persoanelor care sufera de Lupus este foarte scazut.
Remedii clasice pentru lupus
• principalul scop al terapiei alopate este de a minimaliza simptomele, a reduce durerile şi inflamaţia şi de a opri afecatarea organelor
• antiinflamatoare şi antialgice uzuale administrate oral: aspirină, pa-racetamol, antiinflamatoare nesteroidiene (datorită efectelor adverse asupra tractului digestiv, acestea trebuie evitate de către persoanele cu ulcer, gastrită): ibuprofen, indometacin, celecoxib, nabumetone etc.
• corticosteroizi orali sau sub formă de creme: prednison, prednisolon, metil-prednisolon • cu atenţie crescută asupra efectelor sistemice când sunt administraţi pentru perioade lungi de timp (acnee, faţă umflată, fragilitate a pielii, cu apariţia echimozelor – vânătăi -, apetit crescut, pilozitate crescută, agitaţie, insomnie, osteoporoză, slăbire musculară etc.)
• antimalarice: hidroxiclorochina, clorochina
• imunosupresori – methotrexat, ciclofosfamida, azatioprina
• anticoagulant
• evitarea soarelui şi a luminii fluorescente.
Remedii naturiste pentru lupus
• tratament homeopat (stabilit în funcţie de fiecare pacient în parte)
• acupunctură
Exista cel putin 80 de boli autoimune diferite. Cu toate ca fiecare este unica, multe simptome seamana cum ar fi oboseala, ameteli si febra. Semnul clasic este o inflamatie care provoaca roseata, caldura, durere si umflare. Tratamentul depinde de boala,dar include adesea medicamente anti-inflamatorii sau medicamente care suprima sistemul imunitar.
Prinderea bolii autoimune precoce este cel mai bun mod de a incetini progresia ei, dar trebuie sa stiti ce sa cautati.
Artrita reumatoida
Aproape 4% din femei dezvolta artrita reumatoida. Boala produce simptome inflamatorii articulare pe tot corpul, inclusiv in maini, degete, coate, genunchi si solduri.
Simptomele artritei reumatoide sunt oboseala , febra, pierdere in greutate si pierderea poftei de mancare care tind sa se agraveze in cateva saptamani.
Tiroida Hashimoto
Se produce atunci cand sistemul imunitar ataca tiroida, o glanda in forma de fluture in mijlocul gatului.
Unii oameni pot observa o umflatura in partea din fata a gatului. Alte simptome includ oboseala, crestere in greutate, probleme cu starea de spirit, dezechilibre hormonale, dureri musculare sau articulare, maini si picioare reci, piele uscata, pierderea excesiva a parului, vocea ragusita etc.
Psoriazis
Este o conditie cronica a pielii care face ca celulele pielii sa creasca prea repede, psoriazisul poate fi singura boala autoimuna care este la fel de frecventa si la barbati si la femei. Formele usoare de psoriazis pot fi de multe ori gestionate cu crème hidratante speciale si sampoane, dar moderata pana la cazurile severe, de obicei, implica o combinatie de tratamente topice, terapia cu lumina si medicamente.
Artrita psoriazica
Nu trebuie sa ai psoriazis pentru a dezvolta artrita psoriazica, dar 40% din persoanele care au psoriazis continua sa-l dezvolte. Acest tip de artrita inflamatorie afecteaza articulatiile mari, iar in cazurile severe provoaca durere, rigiditate, edem etc. Un tratament poate include medicamente pe cale orala.
Sindromul Sjogren
Ataca glandele care produc lacrimile si saliva. Acest lucru determina reducerea cantitatii de secretie si duce la ochi uscati si gura uscata. Tratamentul depinde de ce parte a corpului este afectata.
Sclerodermie
Este caracterizat printr-o crestere anormala a colagenului. Medicamentatia poate usura simptomele,de exemplu medicamentele tensiunii arteriale pot ajuta la prevenirea problemelor pulmonare si renale.