• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Observator

Observator

stirile care conteaza

  • Culinar
  • Sanatate
  • Actualitate
    • International
    • Cultura
    • Divertisment
    • Timp liber / Calatorii

Jumatate dintre adultii de peste 45 de ani vor avea aceasta boala

Aproape jumatate dintre adultii de peste 45 de ani vor dezvolta prediabet, o afectiune ce consta intr-un nivel ridicat al glicemiei, care precede adeseori aparitia diabetului, potrivit unui studiu de amploare realizat de cercetatorii olandezi, informeaza Reuters.

Prediabetul, denumit uneori „metabolism alterat al glucozei”, nu prezinta simptome clare, insa persoanele cu glicemii mai mari decat cele normale, relevate in urma unor teste sangvine, ar trebui sa fie testate pentru diabet o data la unul sau doi ani, potrivit American Diabetes Association.

„Stiam acest lucru din studiile anterioare, insa acest studiu aduce in plus o metoda care comunica mai bine riscul medical pentru ca o persoana sa dezvolte diabet pe parcursul vietii sale”, a precizat Kamlesh Khunti, medic la Leicester General Hospital din Marea Britanie, coautor al unui editorial care a insotit publicarea rezultatelor studiului, potrivit descopera.ro.

Cercetatorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam si de la Harvard School of Public Health din Boston au utilizat pentru acest studiu o serie de date aferente unui esantion de 10.000 de adulti din Olanda, inclusiv inregistrari medicale, bilete de externare, retete eliberate de farmacii si masuratori ale glicemiei.

Voluntarii au fost monitorizati timp de 15 ani, iar glicemiile lor au fost catalogate in functie de standardele formulate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Glicemiile sub 6 milimoli pe litru sunt considerate normale sau sanatoase. Glicemiile cuprinse intre 6 si 7 milimoli pe litru sunt considerate ridicate sau prediabetice, iar glicemiile de peste 7 milimoli pe litru corespund persoanelor care au deja diabet.

Pe parcursul celor 15 ani de monitorizare, 1.148 de persoane au prezentat glicemii ridicate, 828 au dezvoltat diabet si 237 au inceput sa isi injecteze insulina pentru a-si tine glicemia sub control. Cercetatorii au translatat aceste rezultate asupra grupei de populatie in varsta de peste 45 de ani si au descoperit ca aproape jumatate dintre aceste persoane prezinta riscul de a dezvolta prediabet pe parcursul vietii, 30% vor dezvolta diabet si 9% vor fi nevoite sa isi administreze injectii cu insulina.

Aproximativ 75% dintre persoanele cu glicemii ridicate la varsta de 45 de ani vor dezvolta diabet, iar jumatate dintre persoanele care au deja diabet la aceeasi varsta vor incepe sa isi administreze insulina, potrivit acestui studiu, publicat in The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Un IMC (Indice de Masa Corporala) ridicat si o circumferinta crescuta la nivelul taliei determina o crestere si mai mare a acestor riscuri. Toti oamenii ar trebui sa adopte diete sanatoase si sa practice exercitii fizice cu regularitate pentru a-si reduce riscul de diabet, au precizat autorii studiului.

Rubrica: Sanatate Tags: diabet, sanatate

Test de personalitate: Alege o frunza de toamna si noi o sa-ti spunem lucrurile nespuse despre tine

Cercetătoarea de la Neamţ care a adus în Moldova o plantă miraculoasă, premiată cu AUR la saloane internaţionale de inventică

Rolul vindecător al apelor de la Govora, una dintre cele mai bogate staţiuni din România şi Europa în ape iodurate şi bromurate de origine organică

Cum se face inmultirea trandafirilor cu cartofi

Test de personalitate: Alege o frunza de toamna si noi o sa-ti spunem lucrurile nespuse despre tine

Faci diabet dacă mănânci prea mult zahăr? Ce alte mituri circulă despre boala care afectează un român din zece

Prajitura suprema de pe masa de Revelion. Ponturile lui Jamie Oliver pentru a o face in 35 de minute

Bara principală

Recomandari

De ce trebuie să dormiți pe partea stângă: 7 motive

4 ceaiuri care scad nivelul glicemiei si prelungesc viata

Cum îţi dai seama că ai lipsă de vitamina D. Semne la care să fii atent

Nutriționiștii despre piftie: Este un aliment sanatos cum rar gasesti. Sfatul de „aur” atunci cand o prepari

De 2.000 de ani, varza murată ajută bolnavii din toată lumea. 8 beneficii mai puțin cunoscute

Dovleacul: alimentul-medicament. Ce boli vindecă şi cui îi este contraindicat

Copyright Observator.news 2011 - 2020