• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Observator

Observator

stirile care conteaza

  • Actualitate
  • Culinar
  • International
  • Sanatate
  • Timp liber / Calatorii
    • Cultura
    • Divertisment

HEPATITA. Cum deosebim tipurile de hepatită și care este cea mai periculoasă

Hepatita înseamnă inflamarea ficatului și un grup de infecții virale care afectează ficatul. Cele mai întâlnite hepatite sunt A, B și C.




Pentru toate tipurile de hepatită, simptomele sunt asemănătoare: febră, oboseală, lipsa poftei de mâncare, greață, vomă, dureri abdominale, scaune gri, dureri articulare, icter.

Hepatitele diferă însă mult între ele.

HEPATITA A. Se răspândește ușor, prin ingerarea de apă sau alimente contaminate sau prin contact cu materii fecale contaminate. Există vaccin împotriva ei. Circa 17.000 de noi cazuri se înregistrează anual. Odată luată, ține câteva săptămâni și este vindecabilă și fără tratament. De obicei, persoanele contaminate se vindecă ușor, iar ficatul nu este afectat.

HEPATITA B. Se răspândește prin contact cu sângele unei persoane infectate, spermă sau alte fluide ale corpului. Se transmite fătului, de la mama infectată. Prin contact sexual cu o persoană infectată. Prin ace, seringi sau alte ustensile nesterile, dacă iei contact cu rana deschisă a unei persoane contaminate. Și pentru hepatita B există vaccin de prevenire. În funcție de tipul aceste hepatite, acută sau cronică, tratamentele diferă, iar ficatul trebuie monitorizat constant.

Între 15% și 25% dintre persoanele infectate dezvoltă o boală cronică a ficatului, incluzând ciroza, insuficiența hepatică sau cancerul de ficat.

HEPATITA C. Se răspândește prin contact cu sângele unei persoane infectate, spermă sau alte fluide ale corpului. Se transmite fătului, de la mama infectată. Prin contact sexual cu o persoană infectată. Prin ace, seringi sau alte ustensile nesterile, dacă iei contact cu rana deschisă a unei persoane contaminate. Prin instrumente nesterilizate de tatuaj, după ce au fost folosite pe o persoană contaminată, instrumente de stomatologie nesterilizate, prin ace, forfecuțe, lame, periuțe de dinți.

Nu există un vaccin împotriva acestui tip de hepatită, iar îmbolnăvirea când se produce este pe viață. Tratamentul constă în monitorizarea ficatului și medicamente antivirale. Viitorul va aduce noi tratamente pentru această boală gravă, așa promit cercetătorii.

Hepatita C este o boală severă, între 60 și 70% dintre persoanele infectate dezvoltă o boală cronică a ficatului. Între 5 și 20% fac ciroză hepatică, iar între 1 și 5% mor de ciroză sau de cancer hepatic. În SUA, aproximativ 12.000 de persoane mor anual de boli cauzate de hepatita C.

Îngrijorător este că 4,4 milioane de americani au hepatită cronică, iar ei nu știu asta. Cu cât te informezi mai mult, cu atât reduci riscurile infectării și implicit ale bolilor care derivă din aceasta.

Hepatita virală este principala cauză a cancerului de ficat și a transplantului de ficat.

Rubrica: Sanatate, Uncategorized

Sângerarea în scaun poate ascunde boli grave.Ce măsuri trebuie să luăm?

Când se redeschid restaurantele. Ludovic Orban a dat vestea cea mare

Palindromul, oglinda ce arată frumusețea limbii române

Marea Britanie si alte tari sunt interesate de vaccinul dezvoltat in Romania! Romanii ar putea fi din nou cei care salveaza planeta

Sângerarea în scaun poate ascunde boli grave.Ce măsuri trebuie să luăm?

Stomatolog: „Guma de mestecat este un dezastru“. Ce efect poate avea aceasta asupra sănătăţii

Când se redeschid restaurantele. Ludovic Orban a dat vestea cea mare

Bara principală

Recomandari

VIDEO Revoltator, o bunica din Neamt cu nepotul de mana, pusa la pamant si jefuita de un talhar

Cum se prepară cafeaua Dalgona, băutura care face furori pe internet

Maica Tereza „Vindecatoarea Binecuvantată” – 20 vorbe intelepte care alină sufletul si iti redau puterea de vindecare

VIDEO: Medicul Radu Crişan aflat în prima linie,: Aşa cum trebuie să ne spălăm mâinile cu săpun 20 de secunde, aşa trebuie să facem gargară cu apă caldă şi cu sare, pentru a ne proteja gura şi nasul, pe unde putem inhala virusul

Uimitoarea poveste a doctoritei din Suceava care s-a tratat singura de coronavirus! 400 de pacienţi au urmat reţeta

CONTROL LAPTE 2020 – Inspectorii de la Protecția Consumatorului au analizat 35 de sortimente de lapte. Care a iesit cel mai sanatos

Copyright Observator.news 2011 - 2020