• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Observator

Observator

stirile care conteaza

  • Actualitate
  • Culinar
  • International
  • Sanatate
  • Timp liber / Calatorii
    • Cultura
    • Divertisment

Fructele considerate ”un moft” în comunism revin în piețele din România

Considerate o delicatesă în bucătăria balcanică şi orientală, bamele au început să fie cultivate din nou şi în ţara noastră.
Le cer românii care au fost în vacanţe în Grecia şi Turcia. În plus, aceste legume sunt puţin pretenţioase şi rezistente la secetă. Un kilogram pleacă de la producător cu preţuri între 7 şi 10 lei, dar la tarabă, în marile oraşe ajunge şi la 30 de lei. Cea mai mare parte din recolta se duce direct în restaurante.

În acest an, fermierii din Olt au început să cultive, pe lângă roşii, ardei sau vinete şi bame. Legumele, originare din Asia, se mâncau în ţară noastră în perioada interbelică.

Apoi, odată cu venirea comunismului, au fost considerate „mofturi” şi au dispărut, treptat. Dar acum sunt cerute din nou de români, care le-au descoperit în vacanţele de la malul Mediteranei. În medie, la un hectar se obţine o producţie de 5 tone, iar profitul poate ajunge la 25.000 de lei.

Florentin Vasile, fermier: „Timp de 6 luni de zile, gândul meu a fost numai la bame: cultiv bame, cultiv bame, mă pricopsesc, că tot aşa muncim şi gogosarii şi ardeiul şi vinetele.”

Bamele olteneşti iau, în cea mai mare parte, drumul Capitalei unde se vând în pieţe şi cu 30 de lei.

Gheorghe Văietuș, fermier: „În Bucureşti se consumă foarte mult şi le vindem en gros şi am încercat să ieşim cu produse de nişă.”

Florian Filip, cultivator: „Seminţele le-am găsit la bunica acum 10 ani când trăia şi de atunci am cultivat şi eu şi am prins şi gustul lor.”

Bamele sunt legume cu proprietăţi nutritive dar şi medicale: au un puternic efect antioxidant şi antiinflamator, care le recomandă în dietă bolnavilor de ateroscleroza, spun nutriţioniştii. Conform unor studii, cei care consumă aceste miraculoase legume au un risc mai scăzut de infarct sau accident vascular.

Costel Vanatoru, cercetător: „Din punct de vedere alimentar, este o plantă valoroasă, pentru că fructele sunt bogate în nutrienţi, vitamine, minerale, vorbim de vitamina A, B1, B2, B9, vitamina C, vitamine benefice omului.”

Bamele se prepară simplu, într-o varietate de reţete şi sunt indicate pentru diabetici, dar şi pentru cei care doresc să mănânce sănătos.

Rubrica: Culinar

Sângerarea în scaun poate ascunde boli grave.Ce măsuri trebuie să luăm?

Când se redeschid restaurantele. Ludovic Orban a dat vestea cea mare

Palindromul, oglinda ce arată frumusețea limbii române

Marea Britanie si alte tari sunt interesate de vaccinul dezvoltat in Romania! Romanii ar putea fi din nou cei care salveaza planeta

Oul, alimentul perfect: Contine tot ceea ce organismul are nevoie si este extraordinar pentru creier

Maria Treben – „Dacă oamenii ar ști ce efect VINDECATOR are URZICA, n-ar mai cultiva decât urzici!”

Sângerarea în scaun poate ascunde boli grave.Ce măsuri trebuie să luăm?

Bara principală

Recomandari

Stiai asta? Ce se întâmplă când stropești în grădină cu OŢET

Medic : CEAPA VERDE, medicamentul natural care reglează glicemia, întăreşte imunitatea si curăţă toxinele din corp

VIDEO Revoltator, o bunica din Neamt cu nepotul de mana, pusa la pamant si jefuita de un talhar

Cum se prepară cafeaua Dalgona, băutura care face furori pe internet

Maica Tereza „Vindecatoarea Binecuvantată” – 20 vorbe intelepte care alină sufletul si iti redau puterea de vindecare

VIDEO: Medicul Radu Crişan aflat în prima linie,: Aşa cum trebuie să ne spălăm mâinile cu săpun 20 de secunde, aşa trebuie să facem gargară cu apă caldă şi cu sare, pentru a ne proteja gura şi nasul, pe unde putem inhala virusul

Copyright Observator.news 2011 - 2020