• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Observator

Observator

stirile care conteaza

  • Actualitate
  • Culinar
  • International
  • Sanatate
  • Timp liber / Calatorii
    • Cultura
    • Divertisment

Cum iti dai seama ca ai o boala de ficat

Ficatul este organul care ajuta la procesul de digerare al mancarii, la asimilarea substantelor nutritive, cat si la detoxifierea organismului.

„persoanele care fac exces de alcool si cei care au o alimentatie nesanatoasa au un grad mai ridicat de risc”Factori care cresc riscul de boli hepatice

Unele persoane sunt mai predispuse la afectiuni ale ficatului. Cei care fumeaza, persoanele care fac exces de alcool si cei care au o alimentatie nesanatoasa au un grad mai ridicat de risc.

Riscul creste si in cazul celor care intretin contacte sexuale neprotejate, in cazul persoanelor care sufera de obezitate, dar si la persoanele care au un indice crescut al nivelului de colesterol “rau” LDL si al trigliceridelor in sange.

Factorii genetici pot fi si ei de vina in aparitia bolilor de ficat, din cauza unor mutatii care apar in anumite gene.

Semnele unui ficat bolnav

Cel mai adesea, bolile hepatice se manifesta prin icter, stari de oboseala, greata, varsaturi, iritatii ale pielii, aparitia de pete pe piele, pierderea apetitului sau pierderea inexplicabila de kilograme. Mai pot aparea dureri abdominale.

Este important ca afectiunile ficatului sa fie diagnosticate din timp, iar pacientul sa urmeze tratamentul prescris de medic, caci, lasate netratate, pot duce la cancer hepatic (ciroza).

Ciroza este o afectiune hepatica grava care reprezinta distrugerea progresiva a tesutului si pierderea functiilor ficatului.

Exista forme de ciroza compensate, in care rata de supravietuire este de pana la 12 ani si ciroza decompensata, cu rata de supravietuire de doi-trei ani.

Afectiuni hepatice care pot duce la ciroza

Hepatita de tip C este o infectie care duce la scaderea functiei hepatice. Deoarece simptomele apar in stadii avansate, i se mai spune si ucigasul tacut.

Odata ce au fost diagnosticati, bolnavii trebuie sa respecte intocmai tratamentul recomandat de medic, pentru ca boala sa nu evolueze in cancer hepatic.

Si hepatitele cu virusurile A si B pot duce la aparitia cancerului hepatic. Exista si hepatita autoimuna, boala cronica, care duce la inflamarea ficatului.

Afectiunea trebuie tinuta sub control, astfel incat sa nu se agraveze si sa nu favorizeze aparitia cancerului hepatic.

Tratamentul hepatitei autoimune este alcatuit din medicamente care incetinesc sistemul imunitar hiperactiv, care este de vina pentru aparitia afectiunii.

Steatoza hepatica este o alta afectiune care trebuie tinuta sub control, pentru ca, in lipsa tratamentului si a unui stil de viata sanatos, poate duce la aparitia cirozei hepatice.

Ultimele statistici arata ca aproximativ 20% din populatia tarii este afectata de aceasta boala. In cele mai multe cazuri, aceasta afectiune nu da niciun simptom. De aceea, este important sa efectuezi un set de analize medicale de rutina.

Persoanele diagnosticate cu boala ficatului gras trebuie sa aiba un stil de viata echilibrat, sa evite grasimile si prajelile si sa faca miscare. O alta masura este renuntarea la fumat si la alcool.

Ciroza hepatica mai poate fi cauzata de steatohepatita nonalcoolica. Boala apare din cauza acumularii de grasimi in exces in ficat.

Afectiunea este mai intalnita la persoanele obeze, la cei care au colesterolul marit si la cei care sufera de diabet zaharat.

Rubrica: Sanatate

Sângerarea în scaun poate ascunde boli grave.Ce măsuri trebuie să luăm?

Când se redeschid restaurantele. Ludovic Orban a dat vestea cea mare

Palindromul, oglinda ce arată frumusețea limbii române

Marea Britanie si alte tari sunt interesate de vaccinul dezvoltat in Romania! Romanii ar putea fi din nou cei care salveaza planeta

Oul, alimentul perfect: Contine tot ceea ce organismul are nevoie si este extraordinar pentru creier

Maria Treben – „Dacă oamenii ar ști ce efect VINDECATOR are URZICA, n-ar mai cultiva decât urzici!”

Sângerarea în scaun poate ascunde boli grave.Ce măsuri trebuie să luăm?

Bara principală

Recomandari

Stiai asta? Ce se întâmplă când stropești în grădină cu OŢET

Medic : CEAPA VERDE, medicamentul natural care reglează glicemia, întăreşte imunitatea si curăţă toxinele din corp

VIDEO Revoltator, o bunica din Neamt cu nepotul de mana, pusa la pamant si jefuita de un talhar

Cum se prepară cafeaua Dalgona, băutura care face furori pe internet

Maica Tereza „Vindecatoarea Binecuvantată” – 20 vorbe intelepte care alină sufletul si iti redau puterea de vindecare

VIDEO: Medicul Radu Crişan aflat în prima linie,: Aşa cum trebuie să ne spălăm mâinile cu săpun 20 de secunde, aşa trebuie să facem gargară cu apă caldă şi cu sare, pentru a ne proteja gura şi nasul, pe unde putem inhala virusul

Copyright Observator.news 2011 - 2020