
Vitamina D este esenţială pentru sănătatea oaselor şi a muşchilor, precum şi pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru prevenirea unor tulburări sau afecţiuni. Totuşi, iarna, putem avea carenţă a aceastei vitamine sintetizate în principal de piele sub efectul razelor soarelui. Dar care sunt semnele unei deficienţe de „vitamina soarelui”?
Vitamina D este esenţială pentru absorbţia calciului şi a fosforului la nivel intestinal. Participă la mineralizarea oaselor, la buna funcţionare a sistemului osos şi la procesul de coagulare. De asemenea, este implicată în reglarea hormonală (contribuie la buna funcţionare a tiroidei) şi în stimularea sistemului imunitar. Vitamina D previne rahitismul, precum şi bolile autoimune şi asigură funcţia neuromusculară.
Lipsa vitaminei D poate expune apoi organismul la multe dezechilibre şi boli.
Care este necesarul zilnic de vitamina D
Copiii cu vârsta cuprinse între 0 şi 12 luni – 400 UI/zi
Persoanele cu vârste între 1 şi 70 de ani, femei gravide şi lăuze – 600 UI/zi
Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi.
Cum ne asigurăm necesarul zilnic de vitamina D
- Expunerea la soare timp de 15 – 20 de minute este suficientă pentru a necesarul zilnic de vitamina D. Totuşi, iarna, sau în unele zone cu lumină solară redusă, este posibil să existe niveluri insuficiente în sânge a ceea ce este cunoscut sub numele de „vitamina soarelui”.
- Vitamina D este prezentă şi în unele alimente, mai ales peştele gras, lactatele, gălbenuş şi ficat de cod.
- Suplimentele alimentare cu vitamina D asigură necesarul acestei substanţe, dar este bine să fie administrate la recomandarea medicului, după efectuarea analizelor de sânge.
Care sunt simptomele lipsei de vitamina D
Persoanele care au carenţă de vitamina D pot avea următoarele simptome!
– Slăbiciune musculară sau dureri la nivelul muşchilor
– Oboseală neobişnuită, dificultăţi de concentrare
– Crampe musculare
– Ameţeli
– Uscarea pielii
– Stări depresive
– Durerile osoase, oase fragile
-Răceli frecvente
-Insomnii
– Îngrăşare
– Furnicături (acestea pot apărea şi din cauza lipsei de potasiu sau de magneziu)
– Transpiraţii excesive la nivelul capului, chiar şi când nu depui mult efort (acest simptom se datorează iritabilităţii neuromusculare şi suprastimulării glandelor sudoripare). Uneori, lipsa vitaminei D poate duce şi la căderea părului.