
Tufa de roşii este o plantă ce iubeşte căldura şi lumina. Cu toate acestea roşiile rezistă la schimbări bruşte ale temperaturii şi la un timp friguros îndelungat.
Această proprietate a roşiilor poate fi folosită pentru a preveni înălţarea excesivă a răsadului. Astfel atunci când răsare planta, timp de 5 zile scădeţi temperatura până la 12…15 ºC ziua şi 8…10 ºC noaptea. Chiar şi o temperatură de 4…5 ºC pe timp de noapte nu reprezintă un pericol pentru roşii. În restul perioadei de creştere a răsadului se menţin temperaturi de 18…25 ºC ziua şi 8…10 ºC noaptea.
În general tufele de roşii au tendinţa de a se înălţa pe tot parcursul vieţii lor. Imediat ce are loc o scădere de iluminare, astfel de probleme vor da de ştire neapărat.
O soluţie excelentă pentru astfel de situaţii a fost găsită de Jacob Mittleider şi constă în tăierea regulată a frunzelor. Când are loc această procedură planta trece printr-un soi de terapie de şoc.
Imediat ce frunzele tufei de roşii încep a se atinge de plantele vecine, trebuie tăiate 1-2 frunze de jos. După asta planta încetează să crească în înălţime pentru circa o săptămână.
Totodată lipsa de creştere în înălţime e compensată de întărirea tulpinii, care este un factor esenţial pentru a obţine o recoltă mare şi bogată.
Tăierea poate fi repetată dacă este necesar, rezultatul va fi şi mai bun. După două de astfel terapii de şoc toată lumea se va mira de diametrul tulpinii tufei de roşii.
Atenţie! Nu aplicaţi această metodă pentru alte legume, ea funcţionează doar în cazul roşiilor!Sursa:Perfect-ask.com