
Reteta cozonacului traditional rusesc „Pufosila” este foarte populara in Rusia iar in ultimul timp a devenit celebra pe plan mondial datorita gustului sau neintrecut. In trecut, pana cand cacaua si ciocolata s-au raspandit in lume, gospodinele din rusia foloseau pentru umplutura magium de prune cu nuci sfaramate marunt sau gem din fructe de padure. In ultimul secol, ca si in tara noastra, umplutura se face doar cu cacao, nuci si ciocolata.
Reteta a devenit si mai faimoasa in lume datorita celebrului concurs in cadrul caruia un oligarh rus ofera in fiecare an un milion de dolari autoarei celei mai frumoase fotografii cu acest cozonac, o competitie pe care o tine in amintirea bunicii sale. Anul trecut premiul a fost castigat de o gospodina din Polonia care a afirmat ca, surprinzator, este pentru prima oara cand a incercat aceasta reteta de cozonac.
„Pufosila” este un cozonac mare, ca pe vremea bunicilor, care impresioneaza prin dimensiunea sa si devine imediat vedeta mesei de Paste. Din acest motiv mi este denumit si „REGELE COZONACILOR”. De asemenea este un cozonac deosebit de fin, cu gust intens de ciocolata si de unt, un cozonac pe care il veti savura pana la ultima firimitura.
Ingrediente pentru un cozonac mare
Pentru aluat
– 600 gr faina
– 200 ml apa
– 3 oua + 1 galbenus
– 150 gr unt
– 100 gr zahar
– 7 gr drojdie uscata
– extract de vanilie
pentru umplutura
– 80 gr ciocolata cu 65% cacao
– 80 gr unt cu 82% grasime
– 100 gr nuca
– 2 linguri zahar pudra
– 1 lingura cacao
Mod de preparare
Eu am pregatit aluatul cu o seara inainte, la masina de paine. Daca nu aveti o masina de paine ssau un robot de bucatarie prevazut cu palete pentru aluat veti proceda in felul urmator:
Intr-un vas punem faina si drojdia apoi adaugam apa calduta in care amdizolvat zaharul.
Adaugam ouale batute doar atat cat sa se omogenizeze si extractul de vanilie.
Incepem sa framantam adaugam putin cate putin untul topit.
Framantam doar atat cat sa omogenizam compozitia.Punem aluatul intr-un bol uns cu o pelicula de ulei si il acoperim cu folie alimentara.
Dam la frigider peste noapte. Astfel, cozonacul va dospi lent si la final vom obtine un alat foarte fin, cu gust si textura deosebite.
Inainte sa ne apucam de cozonac vom pregati umplutura de ciocolata. Intr-un vas punem untul taiat cuburi si ciocolata de casa cu minim 65% cacao, rupta cubulete. Pentru a topi amestecul de unt si ciocolata aveti doua variante, fie la bain-marie, deasupra unui vas cu apa clocotita, fie direct pe ochiul aragazul, la foc mic si amestecand continuu. In ambele variante ciocolata se va comporta foarte bine, si veti observa ca se va topi complet iar amestecul va ava la final o textura foarte cremoasa.
Este foarte important sa folosim ciocolata de buna calitate, cu continut ridicat de cacao, iar eu va recomand din toata inima ciocolata de menaj cu 65% cacao, pentru ca se comporta foarte bine atat la copt cat si atunci cand este topita.
Adaugam nuca maruntita, apoi cacao si zaharul pudra si amestecam pana la omogenizare. Lasam sa se raceasca. Daca vi se pare ca totusi compozitia este pea moale, fie mai adaugati putina cacao, fie dati pentru 5-10 minute la frigider amestecul.
Este foarte important sa lucram cu aluatul rece, imediat ce l-am scos de la frigider, pentru ca va fi mult maleabil si se va lucra cu usurinta. Intindem o foaie dreptunghulara de aluat. Intindem un strat uniform de ciocolata, pe toata suprafata aluatului. Rulam strans formand astfel un sul de aluat. Cu un cutit foarte bine ascutit vom taia aluatul in doua, pe lungime.Asezam cele doua bucati de aluat in cruce apoi rasucim.Asezam cozonacul astfel format in forma unsa cu putin ulei. Ungem cu un galbenus batut cu putina apa.
Coacem cozonacul in cuptorul preincalzit, la 200 grade, pentru circa 40 minute. Imediat ce l-am scos din cuptor il ungem din abundenta cu sirop din apa cu zahar.