
Va prezentam una dintre retetele romanesti de cozonac de casa, pufos si delicios. Cozonacul este nelipsit de pe mesele de sarbatori, alaturi de alte mancaruri savuroase, preparate dupa retete romanesti.
Cercetătorii americani au constatat că la marii consumatori de nuci s-a înregistrat o rată mai mică a deceselor cauzate de infarct. Pe lângă Omega-3, nucile conţin acid elagic, un polifenol antioxidant care se găseşte şi în căpşuni, şi în zmeură, care neutralizează radicalii liberi vinovaţi de apariţia cancerului. Aşa că puteţi consuma cât mai multă nucă, chiar şi în prăjituri, aşa cum este acest cozonac de casă cu nucă şi cacao, ce poate fi preparat oricând pe timpul anului.
Cozonac de casă cu nucă şi cacao – Ingrediente (2 cozonaci)
Pentru aluat
1 kg făină
4 ouă
100 g unt
4 gălbenuşuri
500 ml lapte
200 g zahăr
esenţă vanilie
60 g drojdie de bere
coajă rasă de lămâie şi de portocală
1 praf de sare
Pentru umplutură
250 g miez de nucă
150 g zahăr
2 albuşuri
2 linguri cacao
esenţă de rom
Pentru glazură
2 albuşuri
150 g zahăr pudră
1 portocală
Cozonac de casă cu nucă şi cacao – Mod de preparare
Cerni făina de 2-3 ori. Amesteci drojdia cu jumătate din laptele călduţ, adaugi puţină făină şi laşi la dospit, într-un loc cald. Amesteci laptele rămas cu zahărul, ouăle întregi, plus cele patru gălbenuşuri, aromele şi un praf de sare. Aşezi totul în mijlocul făinii, într-un lighenaş. Adaugi drojdia dospită şi frămânţi cam o oră, adăugând treptat untul topit, până când aluatul devine elastic. Laşi la crescut o oră, la loc cald.
Între timp, macini miezul de nucă şi îl amesteci cu zahărul, esenţa de rom, cacaua şi albuşurile spumă. Baţi albuşurile de la glazură spumă cu zahărul pudră şi adaugi zeamă de portocală.
Împarţi aluatul şi întinzi două foi, adaugi câte jumătate din umplutură pe fiecare, răsuceşti umplutura în interior dând forma a doi cozonaci, pe care îi aşezi în formele unse. Laşi cozonacii de casă cu nucă şi cacao încă 20 de minute să crească, apoi îi coci, la foc potrivit, circa 40-50 de minute.