Când apar dureri acute de abdomen, în mod normal numai persoanele care şi-au operat deja apendicita îşi păstrează calmul. Ceilalţi se sperie de obicei, poate la gândul că ar putea avea această boala care necesită tratament chirurgical? Consultul unui chirurg şi mostrele de sânge ajută să se stabilească dacă acelea sunt simptomele apendicitei, dar un tip de apendicită mult mai perfidă – apendicita cronică nu este atât de uşor de recunoscut.
O boală perfidă: simptome
De obicei, boala duce la inflamaţie acută. Boală cronică este mai puţin frecventă, dar are simptome similare. Spre deosebire de cazurile de apendicită acută, apendicita cronică are în general numai câteva din simptomele obişnuite. În majoritatea cazurilor, toate sau numai câteva semne ale apendicitei sunt observabile:
„Spre deosebire de cazurile de apendicită acută, apendicita cronică are în general numai câteva din simptomele obişnuite”● Greaţă, diaree seara.
● Febră, posibile dureri de cap şi ameţeală.
● Dureri puternice în partea dreaptă, jos a abdomenului. Durerea se poate răspândi în tot abdomenul.
● Dureri puternice în partea dreaptă, jos, a abdomenului apar atunci când orice parte a abdomenului este apăsată şi apoi i se dă drumul.
● Schimbări în compoziţia sângelui – o creştere în numărului celulelor albe ale sângelui indică faptul că organismul se luptă cu vreo boală sau un corp străin.
● În cazurile de apendicită cronică, după apariţia unei dureri mai puternice, rămâne o durere constantă sau continuă să apară episoade dureroase.
Aceste simptome ale apendicitei apar deoarece se declanşează o inflamaţie în apendice, iar puroiul începe să se concentreze acolo. Fără tratament, apendicele poate pocni, iar fluidul s-ar răspândi în cavitatea abdominală şi ar crea un pericol mortal. Apendicita cronică apare de obicei când apendicita acută se potoleşte singură. Dar inflamaţia din apendice rămâne, însă devine mai intensă şi provoacă dureri spastice mai puternice sau dureri constante. Poate rămâne fără tratament şi neobservată pentru vreme foarte îndelungată, dar este considerată însă „o bombă cu ceas”, deoarece poate deveni acută în orice împrejurare. Se recomandă să se trateze atât cazurile de apendicită acută, cât şi cronică în acelaşi mod – prin operaţie.
O poveste de succes: am scăpat cu greu
Aura din Constanta a fost de acord să împărtăşească o poveste de succes, pe care a trăit-o, cu cititorii site-ului. Ea spune că ar fi putut să nu se termine atât de bine. „Când primele simptomeale apendicitei cronice au apărut a fost greu să-mi dau seama ce erau – dureri la ovulaţie, pietre la vezica biliară sau apendicită. O durere puternică a început seara, iar în timpul nopţii durerea a devenit de nesuportat. N-am chemat ambulanţa, soţul meu m-a condus la spital chiar el.
Acolo au început conflicte cu medicii. Era greu să-i conving că durerea era cu adevărat mare. Pentru că sunt foarte răbdătoare, mai degrabă aş leşina înainte să încep să gem. Am spus că bănuiesc existenţa apendicitei, deoarece durerea a început în partea dreaptă de jos a abdomenului. Până atunci, durerea se răspândise deja în tot abdomenul şi era greu să spun unde doare. Mi-au verificat temperatura (aveam o uşoară febră), au luat sânge pentru teste şi mi-au spus să aştept. După jumătate de oră, un chirurg foarte nefericit a venit şi a început să-mi palpeze abdomenul – acesta nu era tare, dar era foarte dureros. Părea apendicită, dar medicul nu era sigur. După ce au venit testele de sânge, am fost trimisă la ginecolog, pentru că sângele era bun şi nu putea fi apendicită. Ginecologul a fost un pic mai amabil, dar m-a sfătuit să nu merg în camera de urgenţe, deoarece cauza durerii mele este ovulaţia şi semăna doar cu simptomele apendicitei.
Aşa cum am fost sfătuită, după ce m-am întors acasă, mi-am injectat medicamente pentru relaxarea muşchilor, am luat analgezice şi m-am dus la culcare. Durerea a devenit puţin mai slabă, dar nu s-a oprit. O durere în partea dreaptă jos a abdomenului a rămas după ovulaţie şi după ce menstruaţia s-a încheiat. Am ştiut că nu era provocată de pietre la vezica biliară, deoarece această boală ar fi dat dureri în partea dreaptă sus a abdomenului. Dar nu aveam ideea că ar putea fi apendicită. După o lună am mers la un ginecolog pentru o ultrasonoscopie – am încercat să căutăm chisturi sau o sarcină ectopică, dar nu am găsit nimic. La final, după încă o lună, a durere acută foarte puternică m-a determinat să chem o ambulanţă şi să merg la urgenţă. Acolo toate testele au confirmat bănuiala iniţială şi am fost operată de apendicită chiar în acea noapte. S-a dovedit că inflamaţia apendicelui care începuse cu câteva luni în urmă devenise cronică şi foarte periculoasă – apendicele ar fi putut pocni şi fluidele mi-ar fi umplut abdomenul” – împărtăşeşte Aura povestea ei.