• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Observator

Observator

stirile care conteaza

  • Culinar
  • Sanatate
  • Actualitate
    • International
    • Cultura
    • Divertisment
    • Timp liber / Calatorii

Ai multe aluniţe roşii? Vezi ce organ important din corp ar putea fi afectat!

Majoritatea aluniţelor sunt inofensive şi, de cele mai multe ori, cauzate de proliferări de celule benigne, necanceroase care determină mici imperfecţiuni la nivelul pielii. Adesea ele nu sunt înlăturate din motive medicale, ci din cauză că incomodează sau pur şi simplu pentru că sunt considerate mai puţin plăcute din punct de vedere estetic.

Doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, explică însă că există cazuri în care aluniţele pot fi periculoase, fiind aflate în legătură cu afecţiuni grave, asocierea cea mai cunoscută fiind cu melanomul, dar şi cu boli genetice sau afecţiuni ale ficatului. 

Popularizatul termen de “aluniţă” este actualmente folosit pentru a defini leziunile reliefate de la nivelul pielii, care pot avea diferse forme şi culori. Adevărul este însă că mulţi dintre noi folosim temenul de aluniţă şi pentru leziunile plane şi închise la culoare, care în destul de rare cazuri prezintă un pericol pentru sănătate.

Boli ale organelor genitale

Aluniţele din zonă genitală sunt, în majoritatea cazurilor, determinate de papiloma virusul uman sau HPV.

„În special la femeie, atunci când progresează spre organele genitale interne, aluniţele pot reprezenta un teren bun pentru zone precanceroase sau chiar cancer de col uterin în situaţii extreme, atunci când leziunile sunt determinate de tulpini oncogene (canceroase) de HPV. De multe ori, ele pot prevesti diverse boli cu transmitere sexuală, şi, din acest motiv, investigaţii suplimentare pot fi recomandate în această privinţă”, atenţionează domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

Boli genetice

În cazuri extrem de rare, atunci când apăr leziuni multiple de culoare pielii sau roşiatice la nivelul feţei, în special la vârste fragede sau încă din adolescenţă, putem suspecta diverse boli genetice.

„Acestea se pot asocia cu probleme neurologice, polipi intestinali, malformaţii renale sau chiar cu o probabilitate crescută în comparaţie cu populaţia generală de a dezvolta cancere interne mai târziu în viaţă”, explică specialistul dernatolog.

Leziuni la nivelul ficatului

Aluniţele roşii sau hemangioamele prezente din copilărie, în număr crescut, de obicei mai mult de 6, pot prevesti leziuni similare la nivelul ficatului, lucru de cele mai multe ori demonstrat cu o ecografie abdominală. Aşadar, aluniţele noi sau cele care prezintă modificări ar trebui să fie evaluate cu promptitudine de către un dermatolog.

„Chiar dacă ele pot creşte în dimensiune în special înainte de vârstă de 20 de ani, este puţin probabil ca aceastea să se mărească la persoanele mai în vârstă. De asemenea, o aluniţă care a crescut în dimensiune nu este neapărat cancerigenă, fiind cunoscut faptul că în timpul sarcinii spre exemplu ele pot creşte în dimensiune şi îşi pot întuneca culoarea. O simplă biopsie efectuată de către un medic poate determina dacă o aluniţă este asociată cu o anumită afecţiune”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

Cancerul de piele

Probabil că cea mai întâlnită temere cu privire la aluniţe este în ceea ce priveşte apariţia cancerului de piele, fiind posibile situaţii în care aluniţele să se transforme în această afecţiune.

„La persoanele mai în vârstă, diversele aluniţe, chiar şi cele de culoare pielii sau roşii, uscate, în special pe zonele expuse la soare pot reprezenta leziuni precanceroase numite keratoze solare şi chiar carcinoame spinocelulare sau bazocelulare care ar trebui tratate prompt”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Aluniţele nu prezintă, în esenţă, un risc pentru sănătate, dar rareori pot prevesti alte afecţiuni sau transformări maligne. Monitorizarea periodică şi evaluarea medicală a acestora este importantă pentru a determina dacă unele dintre ele trebuie să fie eliminate.

Rubrica: Sanatate

Test de personalitate: Alege o frunza de toamna si noi o sa-ti spunem lucrurile nespuse despre tine

Cercetătoarea de la Neamţ care a adus în Moldova o plantă miraculoasă, premiată cu AUR la saloane internaţionale de inventică

Rolul vindecător al apelor de la Govora, una dintre cele mai bogate staţiuni din România şi Europa în ape iodurate şi bromurate de origine organică

Cum se face inmultirea trandafirilor cu cartofi

Test de personalitate: Alege o frunza de toamna si noi o sa-ti spunem lucrurile nespuse despre tine

Faci diabet dacă mănânci prea mult zahăr? Ce alte mituri circulă despre boala care afectează un român din zece

Prajitura suprema de pe masa de Revelion. Ponturile lui Jamie Oliver pentru a o face in 35 de minute

Bara principală

Recomandari

De ce trebuie să dormiți pe partea stângă: 7 motive

4 ceaiuri care scad nivelul glicemiei si prelungesc viata

Cum îţi dai seama că ai lipsă de vitamina D. Semne la care să fii atent

Nutriționiștii despre piftie: Este un aliment sanatos cum rar gasesti. Sfatul de „aur” atunci cand o prepari

De 2.000 de ani, varza murată ajută bolnavii din toată lumea. 8 beneficii mai puțin cunoscute

Dovleacul: alimentul-medicament. Ce boli vindecă şi cui îi este contraindicat

Copyright Observator.news 2011 - 2020