Ficatul este probabil unul dintre cele mai rezistente organe, care, dacă are probleme, ajunge destul de greu să dea simptome observabile. De cele mai multe ori, oamenii nu se gândesc prea mult la sănătatea acestuia, poate doar atunci când se îmbolnăvesc cu adevărat. Având în vedere că ficatul este un organ esenţial pentru un corp sănătos, trebuie să ştii din timp cum să identifici semnalele de alarmă pe care acesta ţi le dă.
Iată 7 semne că ai probleme cu ficatul!
„Cel mai bine este să apelezi la smoothie-uri sau sucuri de fructe şi legume pentru mai multă energie”1. Senzaţia de oboseală: oricine are perioade mai dificile, însă oboseala provocată de problemele de ficat este diferită de cea a odihnei insuficiente. Din cauză că funcţia lui nu este optimă, acest organ îţi va consuma o mare parte din resursele energetice pentru a duce la bun sfârşit toate procesele care se petrec în el. Atunci când eşti obosită din cauza ficatului, niciun fel de stimulent nu te poate energiza. Starea de somnolenţă îţi poate afecta viaţa de zi cu zi şi pare că nimic nu te poate scăpa de ea. Cafeaua sau băuturile energizante nu fac altceva decât să îţi agraveze situaţia. Cel mai bine este să apelezi la smoothie-uri sau sucuri de fructe şi legume pentru mai multă energie.
2. Nuanţa gălbuie a pielii: un ficat bolnav va da o nuanţă gălbuie corpului, dar cel mai bine se poate observa acest simptom dacă te uiţi la albul ochilor. Dacă s-a îngălbenit, înseamnă că este produsă prea multă bilirubina. De regulă, acest simptom apare numai în cazul bolilor grave ale ficatului şi necesită vizita de urgenţă la medic.
3. Ţi se învineţeşte uşor pielea: se pare că persoanele care au probleme cu ficatul sunt mult mai predispuse şi la diverse afecţiuni ale sângelui. Dacă observi că îţi apar semne mult mai uşor decât înainte şi că sângerezi mai mult atunci când te tai sau zgârii, e posibil să fie nevoie de analize pentru ficat. Tot legat de piele, un alt simptome care îţi spune că ficatul ar putea fi bolnav este apariţia coşurilor în zona obrajilor.
4. Lipsa apetitului şi greaţă: un ficat obosit îţi afectează în primul rând apetitul. Nu mai ai aceleaşi pofte şi nu prea mai simţi senzaţia de foame. Persoanele care au probleme cu ficatul au adesea senzaţia de greaţă după masă, ca şi cum ar fi mâncat ceva greu. Atunci când chiar consumă alimente grase, se instalează senzaţia de rău şi de somnolenţă. Adesea, starea neplăcută este diminuată dacă pacientul doarme pe partea dreaptă.
5. Dureri abdominale: deşi bolile ficatului sunt în general „silenţioase” şi nu se manifesta prin dureri, există şi cazuri în care apare acest tip de disconfort, de obicei în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. Durerea este descrisă ca fiind ascuţită, că de înjunghiere. Simptomul devine mai puternic în urma unor excese culinare sau a consumului de alcool. Pentru că este greu de determinat ce anume provoacă exact durerea în abdomen, este obligatoriu să faci o ecografie dacă ai un simptom de acest tip.
6. Urină de culoare închisă: pacienţii care suferă de o problemă la ficat au o urina mult mai închisă la culoare, din cauza bilirubinei din sânge. Nu te speria însă fără motiv: urina închisă la culoare poate să fie cauzată de mulţi factori. Atunci când există o afecţiune a ficatului la mijloc, vei avea acest simptom mult timp, fără reveniri la culoarea normală. Alături de culoarea închisă, mirosul este şi el un important indicator al unei boli: dacă urina are un miros puternic şi foarte neplăcut, trebuie să faci analize.
7. Scaunul modificat: pentru că ficatul este practic cel mai important organ din sistemul digestiv, orice modificare a stării acestuia se va reflecta şi în scaun. Poate fi vorba despre constipaţie, diaree sau pur şi simplu schimbări ce ţin de aspect şi consistenţă (de exemplu, o culoare mai pală, o consistenţă mai dură). Prezenţa sângelui în scaun este un alt semn al ficatului bolnav.
În general, dacă îţi faci analizele de rutină, ar trebui să poţi detecta problemele cu ficatul din timp. Simptomele de mai sus apar, de obicei, atunci când situaţia este destul de gravă. Ai grijă de ficatul tău prin dietă şi sport, ca să te menţii tânără şi sănătoasă cât mai mult timp!