O infecţie urinara, care se manifesta prin febră, frisoane, urinari frecvente, greaţă şi vărsături, este una dintre cele mai întâlnite forme de infecţii la pacienţii romani şi nu numai. Lăsate netratate, aceste infecţii pot duce la complicaţii precum pietrele la vezica, pielonefritele, cistitele cronice.
Fiind des întâlnite, există multe mituri referitoare la infecţiile tractului urinar (UTI). Descoperă care sunt adevărate şi care nu:
1. O igienă precară, de vină pentru UTI
Probabil ai auzit de multe ori că igiena precară este de vină pentru UTI. Este adevărat că aceste persoane sunt mai predispuse, însă şi persoanele cu o igienă intimă riguroasă pot dezvolta o astfel de infecţie, spun medicii urologi.
” femeile sunt mai predispuse la infecţiile urinare, cu 50% mai mult spre deosebire de bărbaţi”
2. Numai femeile fac infecţii urinare
Într-adevăr, femeile sunt mai predispuse la infecţiile urinare, cu 50% mai mult spre deosebire de bărbaţi. Medicii au şi explicaţia: femeile au uretra mai scurtă decât a bărbaţilor, ceea ce înseamnă că bacteriile au acces mai uşor spre vezica urinară.
De asemenea, vezica femeilor este mai aproape de anus şi vagin, care pot fi surse de bacterii.
Însă şi bărbaţii pot face infecţii urinare, aproximativ 12% din populaţia masculină fiind predispusă la un episod de infecţie pe parcursul vieţii.
3. Doar femeile active sexual fac infecţii urinare
Un alt mit este acela conform căruia doar femeile care şi-au început viaţa sexuală se pot îmbolnăvi. Este fals, spun specialişti, căci o astfel de infecţie poate să apară la orice vârstă.
Totuşi, sunt mai predispuse femeile aflate la menopauza. Şi femeile active din punct de vedere sexual au un grad mai mare de risc.
4. Femeile gravide au un grad mai mare de risc
Această afirmaţie este adevărata căci, într-adevăr, femeile însărcinate se îmbolnăvesc mai des de infecţii urinare. Totul este pus pe seama secreţiei mai crescute de progesteron, hormon care relaxează muşchii uretrei şi ai vezicii, ceea ce înseamnă că bacteriile pot pătrunde mai uşor.
5. Merişoarele previn apariţia UTI
Cu siguranţă ai auzit că merişoarele previn apariţia infecţiilor urinare. Este adevărat, căci aceste fructe conţin antioxidanţi şi un ingredient activ care împiedică bacteriile să ajungă în vezica urinară.
6.Cofeină înrăutăţeşte simptomele
Persoanele care se confruntă cu infecţii urinare şi care consumă cofeină în acea perioadă pot resimţi o înrăutăţire a simptomelor bolii. Acest lucru se întâmpla deoarece cofeină în exces poate duce la deshidratare şi astfel, la iritarea vezicii urinare.
De evitat sunt şi alcoolul, băuturile carbogazoase, citricele şi alimentele picante. Acestea pot fi, de asemenea, de vină pentru înrăutăţirea simptomelor şi creşterea disconfortului pe care îl simt bolnavii.
7. Infecţia trece de la sine
„Nu merg la doctor pentru că oricum o să treacă de la sine”, îşi spun unii dintre pacienţii care suferă din cauza unei infecţii urinare. Este total greşit, spun medicii, căci o astfel de infecţie nu se vindecă de la sine.
Chiar dacă simptomele pot dispărea, asta nu înseamnă că persoana respectivă este vindecată. Din contră, pot apărea complicaţii. O infecţie urinara necesită întotdeauna tratament de specialitate.