Tot mai mulţi oameni se confruntă cu hipotiroidism, boala lui Hashimoto, hipertiroidism şi boala lui Grave.
Dacă eşti una dintre persoanele cu tiroida leneşă, ai un metabolism lent, faci sport dar nu reuşeşti să pierzi în greutate aşa cum ar fi de aşteptat, te confrunţi cu oboseala suprarenală sau lipsă de energie – toate acestea sunt semne că te confrunţi cu probleme de tiroida.
Iată patru remedii naturale verificate, sănătoase şi eficiente care contribuie la îmbunătăţirea funcţiei tiroidei şi îţi pot ajuta corpul să se vindece de orice problemă legată de tiroidă.
Seleniul
Beneficiile seleniului sunt vitale – seleniul având funcţii puternic antioxidante. Studiile arată că seleniul contribuie la echilibrarea nivelului de T4 la nivel hormonal, de aceea o doză terapeutică zilnică de seleniu a demonstrat efecte benefice pentru funcţia tiroidei.
Există şi multe alimente de origine vegetală bogate în seleniu pe care le poţi consuma, printre „Beneficiile seleniului sunt vitale – seleniul având funcţii puternic antioxidante”care:
- Spanacul
- Nucile braziliene
- Polenul crud
- Leguminoasele
- Seminţele de chia
- Orezul brun
Complexul de vitamine B
Următorul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere sunt anumite vitamine din complexul de vitamine B, esenţiale pentru funcţionarea tiroidei. Este vorba în special de două dintre acestea: tiamina şi vitamina B12.
Vitamina B12 contribuie la sănătatea tiroidei prin faptul că echilibrează hormonii în mod natural şi vindecă sindromul de oboseală cronică. Tiamina are aceleaşi beneficii pentru sănătatea tiroidei ca şi vitamina B12, în plus stimulează şi metabolismul, iar printre alimentele vegetale bogate în tiamina se numără:
- Spanacul
- Seminţele de în măcinate
- Ciupercile cu pălărie albă (Crimini)
- Fisticul
- Seminţele de floarea soarelui
- Seminţele de susan
- Varza de Bruxelles
- Sparanghelul
- Mazărea
Probioticele
Ştim cu toţii că probioticele sunt esenţiale pentru funcţia digestivă. Însă, afecţiunile glandei tiroide sunt asociate şi ele cu o problemă de sănătate denumită sindromul intestinelor permeabile. Intestinele devin permeabile când o proteină cum este glutenul, de exemplu, scapă din intestine şi ajunge în sânge, cauzând inflamaţii în întreg corpul, inclusiv la nivelul glandei tiroide. Astfel, sindromul intestinelor permeabile devine un factor de influenţa important şi probioticele sunt suplimentul nr. 1 pentru acesta.
Iată câteva dintre cele mai eficiente surse de probiotice de origine vegetală:
- Chefirul din cocos
- Kombucha
- Polenul crud
- Legumele murate
Enzimele proteolitice
Şi în cele din urmă, dar nu mai puţin importante, sunt enzimele proteolitice. Enzimele reduc inflamaţia, mai ales în cazul celor care suferă de boli autoimune asociate cu tiroida, cum ar fi boala lui Hashimoto; enzime probiotice ca bromelaina pot contribui la reducerea inflamaţiei tiroidei. Studii complexe au dezvăluit legătura dintre sănătatea tiroidei şi cea a ficatului, în special în cazul bolilor autoimune. Poţi citi mai multe informaţii aici despre contul de enzime şi importanţa lor pentru sănătate.