Este una dintre cele mai căutate legume de toamnă, de la ţelină fiind utilizate în scop terapeutic atât frunzele, cât şi seminţele şi rădăcina. Atât frunzele, cât şi rădăcina ajung la maturitate în lunile de toamnă şi capătă virtuţi vindecătoare excepţionale, prin bogăţia de vitamine, enzime, hormoni vegetali şi substanţe aromatice complexe, uşor asimilabile.
Ţelina are efecte echilibrante, detoxifiante, reglatoare hormonal şi de reîntinerire generală. Poate fi recomandată pentru toate persoanele, indiferent de vârstă şi sex.
„Ţelina are efecte echilibrante, detoxifiante, reglatoare hormonal şi de reîntinerire generală”
Frunzele au în compoziţie ftalide, substanţe care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, reglând astfel presiunea arterială. Ftalidele reduc, de asemenea, nivelul hormonilor de stres din organism – incriminaţi pentru creşterea presiunii arteriale, prin constricţia vaselor sangvine.
Frunzele de ţelina au proprietăţi diuretice, stimulatoare, afrodisiace, depurative, digestive şi antireumatismale şi pot fi consumate proaspete, ca atare, sub formă de suc sau infuzie.
1. Suc din frunze de ţelină
Sucul din frunze proaspete este mult mai activ decât sucul din rădăcini. După îndepărtarea peţiolurilor, frunzele se taie mărunt, se adăugă un pahar cu apă rece, se mixează 2-3 minute, se lăsă în repaus 15 minute, se strecoară şi se bea, dimineaţa pe stomacul gol şi seara, într-o cură de minim 24 zile (nu se depăşeşte cantitatea de 150-200 ml suc concentrat pe zi).
Are efecte deosebite atât intern (în curăţirea sângelui, reglarea hormonală şi febra), cât şi extern (în acnee juvenilă rebelă, psoriazis, eczeme alergice, vitiligo, sclerodermie, afecţiuni oftalmice).
De menţionat că timp de 1-2 ore după consumul sucului nu se ia nici un alt aliment. în plus, pe toată durata curei nu se consuma carne, alimente conservate, aditivi alimentari sintetici (E-uri) şi alcool.
2. Infuzia din frunze de ţelină
Se prepară dintr-o linguriţa la 200 ml apă clocotită. Se bea înainte de mese, în cazul bronşitei cronice, tuse veche, răguşeala şi astm bronşic sau după mese în congestie hepatică, litiaza renală şi reumatism.
3. Maceratul de frunze de ţelina în vin
Se prepară din frunze tăiate mărunt care se pun într-un borcan până la ¾ din volum, se adaugă 10 linguri seminţe zdrobite de mărar şi se acoperă cu un litru de vin alb. Se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de 14 zile, apoi se strecoară.
Mod de administrare şi indicaţii terapeutice: Se consuma câte 1-2 linguri înainte de mesele principale, într-o cură de o lună. Se face pauză 10 zile, apoi se reia cura.
Are bune efecte în reglarea ciclului menstrual, amenoree, eliminarea efectelor nocive ale anticoncepţionalelor de sinteză şi în eliminarea acidului uric din urina.
Precauţii
Ţelina interacţionează cu următoarele medicamente: levotiroxina (folosită pentru tratamentul diagnosticului de hipotiroidism); medicamente care cresc sensibilitatea pielii la razele solare (medicamente fotosensibilizante) şi sedative.