
Majoritatea persoanelor asociază pneumonia cu fumatul, răcelile şi vârsta înaintată. Dar sunt acestea cu adevărat principalele cauze ale pneumoniei? Cu timpul, noi microorganisme care provoacă pneumonia au fost descoperite, iar intervenţiile medicale au impulsionat noi prezentări ale pneumoniei. Un exemplu evident este pneumonia atipică, care afectează aproximativ 450 de milioane de persoane în fiecare an şi poate pune viaţa în pericol. De aceea, este esenţial să puteţi recunoaşte simptomele pneumoniei.
„În spital se poate face terapie cu oxigen, pot fi administrate fluide şi sunt prescrise medicamentele potrivite”
Simptomele pneumoniei diferă în funcţie de cauză. Odată diagnosticată, tratamentul este eficient de obicei. În spital se poate face terapie cu oxigen, pot fi administrate fluide şi sunt prescrise medicamentele potrivite – de exemplu, antibioticele pentru pneumonia bacteriană.
Semnele tipice şi simptomele pneumoniei sunt o instalare bruscă a febrei ridicate, tuse productivă, dureri în piept pleuritice (o durere ascuţită care se înrăutăţeşte când se inspiră şi poate fi calmată dacă vă aşezaţi pe partea afectată).
Pneumonia atipică poate apărea cu simptome mai neobişnuite, nespecifice, iar acestea depind de cauză. Cauzele cele mai comune ale pneumoniei atipice sunt Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella pneumophila şi viruşii. Simptomele pot apărea treptat, cu sau fără febră. Mai pot fi prezente tusea, asfixierea, durerile de piept pleuritice şi simptome ale unei stări generale de rău, cum ar fi slăbiciune, lipsă de energie, dureri de cap şi pierdere în greutate.
Este foarte important să puteţi recunoaşte cât mai repede pneumonia atipică. Iată câteva sfaturi:
1. În primul rând, dacă pe lângă tuse, febră şi dureri în piept simţiţi şi o schimbare în starea dumneavoastră generală de bine, cum ar fi lipsa energiei de mai bine de o săptămână – suspectaţi existenţa pneumoniei.
2. În al doilea rând, observaţi tiparul bolii dumneavoastră – tuşiţi mai mult noaptea, temperatura corpului dumneavoastră se schimbă în timpul zilei, aveţi orice fel de simptome asociate, cum ar fi mâncărimile.
3. Pneumonia diferă de răceli din cauză că tusea şi hârâitul în plămâni sunt persistente. Ascultarea cu stetoscopul pe spate a plămânilor poate ajuta la diagnostic.
Ţineţi minte că pneumonia atipică poate să nu provoace întotdeauna febră, iar simptomele pot fi slabe şi atipice. Este mai bine să fiţi prudent şi să mergeţi la medic, dacă bănuiţi că boala dumneavoastră nu este doar o simplă răceală.