
Parlamentarii vor să schimbe o lege, iar asta ar putea umple ţara de deşeuri. Modificarea ar păstra, însă, milioane de euro în conturile producătorilor de ambalaje, pentru că ar reduce amenzile aplicate celor care nu reciclează.
De la 2 lei pe kilogram cât e în prezent, la o valoare 0,3 lei pe kilogram de deşeu aruncat direct la gunoi. Proiectul de lege fost aprobat deja în Senat fiind votat de majoritatea senatorilor PSD dar si de cativa dintre alesii PNL, scrie digi24.ro.
Producatorii de ambalaje straini saluta acest proiect pe care l-au sustinut masiv in ultima perioada. „Este o lege buna,salutam scaderea preturilor pentru deseurile produse, nu inteleg de ce se face atata tamtam din cauza acestor deseuri, oricum Romania este cunoscuta ca fiind tara cu cele mai multe gunoaie din Europa, nu vad ce diferenta ar fi acum ca vom produce si mai mult. In schimb am putea scadea cu cativa bani preturile ambalajelor noastre. Este foarte bine si ca vor scadea si amenzile” Companiile pun produsele ambalate pe piaţă, acestea ajung în magazine şi de aici, la consumatori. Grosul deşeurilor e aruncat la gunoi, şi doar 5 procente din întreaga cantitate ajung să fie reciclate de firmele care colectează ambalaje.
Firmele de colectare îi plătesc pe cei care reciclează.
„Costuri undeva reduse cam cu 200 de lei pe lună, la o factură în medie de 800 de lei”, spune Monica Burghiu, administrator de bloc.
De la firmele de colectare, deşeurile sunt spălate, sortate şi tocate în centre speciale de procesare. Într-un final, fostele deşeuri sunt transformate iarăşi în ambalaje.
Pe principiul că poluatorul plăteşte, companiile care pun în circulaţie ambalajele trebuie să recicleze 60% din cantitatea pusă pe piaţă, iar ţintele de reciclare vor fi şi mai dure in anii următori.
În 2014, autorităţile au descoperit, însă, că România recicla doar pe hârtie. Ca să evite amenzile uriaşe, marile companii producătoare de alimente şi băuturi reciclau fictiv. Frauda a fost de 54 de milioane de euro.
Acum, parlamentarii vor să schimbe legea şi să reducă amenda, de la 2 lei pe kilogram, la doar 0,3 lei pe kilogramul de deşeu aruncat direct la gunoi.Surse: Digi24, Capital