
Vaccinul dezvoltat in tara noastra pare a fi unul dintre cele mai promitatoare arme impotriva noului virus iar Romania ar putea deveni inca o data tara care salveaza planeta dintr-o criza medicala majora. Metoda Cantacuzino împotriva holerei dezvoltata de Ioan Cantacuzino fondatorul școlii românești de imunologie și patologie experimentală, folosită și astăzi în țările unde se mai semnalează cazuri de holeră.
Un alt roman Nicolae Paulescu a găsit salvarea diabeticilor inventand insulina. Paulescu este cel care a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului.
Mai recent, cercetătorii români de la Cluj au creat sânge artificial dintr-un compus sanguin provenit de la anumite nevertebrate marine. Substanța e pe bază de hemeritrină, o moleculă ce transportă oxigenul în sângele anumitor viermi marini. Aceste sânge poate fi utilizat pentru anumite cazuri de transfuzie, invenţia românilor putând salva milioane de vieţi.
Vaccinul românesc anti-COVID a trezit interesul britanicilor. Ambasadorul Regatului Unit la București, Andrew Noble, a avut o conversație telefonică cu profesorul Virgil Păunescu, directorul Centrului de Terapii Genice și Celulare, Oncogen, centru care se ocupă de dezvoltarea unui vaccin pentru combaterea COVID-19, anunță ambasada britanică. Ambasadorul și-a oferit sprijinul efortului românesc de a găsi un vaccin împotriva COVID-19.
„Știm că încercarea de a găsi un vaccin împotriva COVID-19 înseamnă trecerea prin multe provocări, dar ea trebuie să fie un efort de colaborare care să includă guverne, sectorul farmaceutic și comunitatea științifică din toată lumea. În acest context, guvernul britanic a oferit 388 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea vaccinului, testelor și tratamentelor, iar pe 4 mai a găzduit Conferința Globală pentru Angajamente împotriva Coronavirusului, la care guvernele lumii s-au angajat să ofere 6,5 miliarde de lire sterline.
Pentru România trebuie să fie o mândrie faptul că a început dezvoltarea unui vaccin, această cercetare contribuind la cunoașterea mai bună a virusului în lumea academică. Finanțarea adecvată a cercetării în domeniul vaccinului și distribuirea în comunitatea științifică a descoperirilor este singurul mod sigur prin care putem învinge acest virus”, se mai arată în comunicatul ambasadei”, se arată într-un comunicat al ambasadei Regatului Unit la București.
Ambasadorul britanic s-a oferit să facă legatura între cercetătorii români și cei britanici pentru ca aceștia să își poată discuta și prezenta descoperirile unii celorlalți.