• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Observator

Observator

stirile care conteaza

  • Actualitate
  • Culinar
  • International
  • Sanatate
  • Timp liber / Calatorii
    • Cultura
    • Divertisment

Cum să scăpați de moliile de alimente sau de cămară

În zilele calde de vară, moliile se înmulțesc cu repeziciune printre hainele de iarnă pe care le-ai înghesuit în dulapuri. În câteva săptămâni, îți vor infesta șifonierul și vor ataca bluzele sau rochiile tale preferate, dacă nu scapi de ele rapid.

De unde apar moliile de bucatarie?




De cele mai multe ori, chiar tu aduci moliile in casa. Alimentele uscate pot contine oua, larve sau molii adulte in pungile si cutiile inchise. Cel mai des, moliile pot fi gasite in faina , paste fainoase , cereale, fasole, condimente, biscuiti si fursecuri. Moliile nu se indeparteaza mult de sursa de mancare, astfel ca pot fi gasite in dulapurile din bucatarie sau in camara.

Mancarea pentru animale este supusa unor controale sanitar-veterinare mai putin stricte, deci riscul de a cumpara mancare infestat cu molii este si mai mare, in special in cazul mancarii pentru pasari. Pentru a scadea riscul unei infestari, pastreaza mancarea uscata pentru animale intr-un spatiu separat de alimentele din bucatarie si camara.

Însă, întotdeauna bunicile noastre au găsit metode pentru ca orice cămară în care depozităm produse alimentare să aibă o viață mai bună, iar sănătatea să nu ne fie pusă în pericol.

Iată câteva sfaturi pentru a scăpa definitiv de aceste insecte dăunătoare:

Folosiți cuișoarele

Așezați în dulapurile din bucătărie cupe/cești cu cuișoare, pentru că moliile de alimente nu suportă mirosul puternic care se degajă.
Schimbați-le în momentul când mirosul a dispărut.

Oțetul alb
Dezinfectați dulapurile cu ajutorul oțetului alb. Turnați 300 ml de oțet alb și 200 ml de apă într-un pulverizator. Metoda va elimina moliile și le va îndepărta complet din casă.

Reluați tehnica în fiecare săptămână până la dispariția completă a larvelor de molii.

Usturoiul

Tăiați căței de usturoi în două fără să-i curățați. Asezați-i în cutiile/borcanele cu alimente sau în ceși în dulapuri. Repetați procedeul când mirosul usturoiului nu mai persistă.

Învață aici cum să prepari un amestec natural pentru a elimina gândacii roșii de bucătărie şi ţânţarii, letal pentru insecte dar inofensiv pentru om




Soluții practice
De la bunica știm că cea mai eficientă otravă împotriva moliilor este naftalina. Dar aceasta miroase urât, este deosebit de toxică și nu trebuie să ajungă la îndemâna copiilor. În plus, praful de naftalină decolorează țesăturile, dacă este presărat direct pe haine. Astăzi, naftalina nu mai este recomandată decât în cazul în care sunt prea multe molii și nu reușești să scapi de ele cu soluții mai puțin periculoase. De asemenea, insecticidele special concepute împotriva moliilor sunt eficiente, dar nu este recomandat să le folosești prea des, mai ales într-o casă cu copii. Mult mai sigure și la fel de eficiente sunt plantele aromatice, cu un parfum persistent, pe care moliile nu le suportă, precum levănțica, rozmarinul, menta sau piperul. Pune frunze uscate din aceste plante sau boabe de piper proaspete în săculeți din material subțire și pune-le printre haine. Combinația lor are un efect și mai puternic, iar dulapurile tale vor căpăta un parfum delicat și deosebit.

Cedrul, cel mai bun antidot pentru molii

Aroma de cedru este cea mai bună armă împotriva moliilor. Fie că folosești ulei volatil de cedru sau doar muguri și frunze uscate, parfumul persistent al acestui conifer omoară moliile și larvele acestora. Împreună cu frunzele de cedru, poți folosi ace de pin și de brad, să obții o aromă mai puternică și mai eficientă.

Frunzele de dafin
Presărați frunze de dafin în dulap, mirosul va izgoni rapid moliile.

Nucușoara
Bunicile foloseau nucușoară pentru a respinge orice încercare de pătrundere a moliilor în pungile cu alimente.

Alte recomandări:
– aruncați produsele deja infestate
– aspirați prin toate colțurile din bucătărie ca să eliminați larvele
– depozitați alimentele în borcane ermetice

Rubrica: Actualitate

Sângerarea în scaun poate ascunde boli grave.Ce măsuri trebuie să luăm?

Când se redeschid restaurantele. Ludovic Orban a dat vestea cea mare

Palindromul, oglinda ce arată frumusețea limbii române

Marea Britanie si alte tari sunt interesate de vaccinul dezvoltat in Romania! Romanii ar putea fi din nou cei care salveaza planeta

Oul, alimentul perfect: Contine tot ceea ce organismul are nevoie si este extraordinar pentru creier

Maria Treben – „Dacă oamenii ar ști ce efect VINDECATOR are URZICA, n-ar mai cultiva decât urzici!”

Sângerarea în scaun poate ascunde boli grave.Ce măsuri trebuie să luăm?

Bara principală

Recomandari

Stiai asta? Ce se întâmplă când stropești în grădină cu OŢET

Medic : CEAPA VERDE, medicamentul natural care reglează glicemia, întăreşte imunitatea si curăţă toxinele din corp

VIDEO Revoltator, o bunica din Neamt cu nepotul de mana, pusa la pamant si jefuita de un talhar

Cum se prepară cafeaua Dalgona, băutura care face furori pe internet

Maica Tereza „Vindecatoarea Binecuvantată” – 20 vorbe intelepte care alină sufletul si iti redau puterea de vindecare

VIDEO: Medicul Radu Crişan aflat în prima linie,: Aşa cum trebuie să ne spălăm mâinile cu săpun 20 de secunde, aşa trebuie să facem gargară cu apă caldă şi cu sare, pentru a ne proteja gura şi nasul, pe unde putem inhala virusul

Copyright Observator.news 2011 - 2020