
Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu atrage atenţia despre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem atunci când ne întoarcem acasă pentru a nu aduce coronavirusul în interiorul locuinţei. Medicul spune că sunt gesturi care trebuie să devină „reflexe de protecţie” pentru toată lumea, deoarece „această stare gravă de lucruri va dura. Mult.”, nu doar până la Paşte sau 1 Mai.
Deşi avem impresia că ştim ce trebuie să facem, lucrurule nu stau aşa! Într-o postare pe pagina de socializare, dr. Mihai Craiu transmite cele mai importante 10 recomandări de la experţii italieni pentru această situaţie de criză.
Iată cele 10 recomandări de care trebuie să ţinem seama:
1. Când vă întoarceţi acasă (în cazul în care TREBUIE să lucraţi) NU ATINGEŢI absolut nimic.
2. Pantofii scoşi chiar la uşa (dnul dr. Virgil Musta face recomandarea clară – nu folosiţi aceeaşi pantofi şi afară si în casă!!)
Dacă puteţi pune la intrare un preş ce ar putea fi udat cu soluţie de cloramină este şi mai bine, căci veti scadea riscul de a aduce virusul în casă pe tălpi.
3. Dezinfectaţi (tot ca la pantofi!) lăbuţele animalelor de companie, când reveniţi in casă.
4. Scoateţi hainele utilizate afară si puneţi-le separat, lângă intrare; nu le duceti in casă.
5. Lăsaţi cheile, portofelul, geanta etc intr-o cutie/coş la intrarea in casă. La fel ca şi hainele, acestea nu pot fi plimbate prin casă!!
6. Faceţi duş sau, în cazuri extreme, spălaţi foarte de bine zonele expuse. Adică mâinile, faţa, gâtul etc.
7. Spălaţi/dezinfectaţi des telefonul, ochelarii etc. La fel ca şi mânile, cu soluţii alcoolizate sau, dacă e posibil, cu spumă de săpun si apă.
8. Dezinfectati cu înălbitor diluat suprafaţa obiectelor purtate afară. Şi evident clanţa uşii!
9. Dacă aţi purtat mănuşi trebuie să le scoateţi cu grijă (întoarse pe partea cealaltă) şi le aruncaţi in pubelă închisă. Apoi spălaţi mâinile BINE.
10. Obiectivul principal este reducerea riscului, dacă nu putem face dezinfecţie totală.
MESAJ DE LUAT ACASĂ – Această stare gravă de lucruri va dura. Mult. Nu 2 sau 3 săptămâni. Nu până la Paste sau la 1 Mai… Formaţi-vă reflexe de protecţie pentru a vă feri. Pe voi, pe TOŢI cei dragi şi pe orice altă persoană din jurul vostru. Toate astea ţin DOAR de noi. Nu de stat, Guvern, OMS sau oricine altcineva. Preţul plătit pentru băşcălie sau ignorare voită este prea mare pentru a fi neglijat!!
Ce înseamnă „în apropierea locuinţei”, potrivit ordonanţei militare. La ce distanţă de casă te poţi deplasa
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că a simplificat Declarația pe Propria Răspundere. Datele pe care trebuie să le furnizezi căgre orice organ al Poliției sunt mai puține. Poliția îi sfătuiește pe oameni să nu completeze declarația pe diverse site-uri, pentru a nu-și pune în pericol datele personale.
Ce înseamnă „în apropierea locuinței”
De această dată, persoana care vrea să iasă din casă, trebuie să știe ce înseamnă sintagma „în apropierea locuinței„. Poliția spune că „în apropierea locuinței” înseamnă până acolo unde ajungi, față de adresa ta din Cartea de Identitate, dacă mergi cinci minute. Nu se precizează dacă mergi cinci minute pe jos sau mergi cinci minute cu mașina, așa că fiecare are libertatea de a fenta semantic această sintagmă.
Documentul poate fi printat și completat de mână ulterior. Pentru cine nu are imprimantă, e suficient să completeze de mână la toate rubricile așa cum sunt trecute în document.
„Reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție. Precizăm faptul că orice alte inițiative de a dezvolta platforme electronice folosite pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator NU beneficiază de acordul autorităților guvernamentale și nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea și folosirea fără drept a datelor personale”, mai arată GCS.