
Camera Deputaților a fost convocată în sesiune extraordinară, joi, pentru modificarea Codului fiscal. Deputații au votat eliminarea impozitării pensiilor sub 2.000 de lei. În plus, pensionari nu mai plătesc nici contribuția de sănătate (CASS). Legea merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.
PNL a susținut în plen eliminarea impozitării la nivelul tuturor pensiilor, aceasta fiind forma adoptată de Senat. ”Nu suntem de acord cu un plafon, un prag, a spus vicepreședintele comisiei de buget finanțe Bogdan Iulian Huțucă. El a precizat că liberalii au depus în Parlament un proiect care prevede eliminarea impozitului pentru toate pensiile, și nu doar pentru cele sub 2.000 de lei, dar susțin, totuși, și acest proiect de lege.
Remus Borza (ALDE) a încercat să explice revenirea de la neimpozitarea tuturor pensiilor, la eliminarea impozitului de 16% doar pentru pensiile mici, precizând că ministrul Finanțelor are de rezolvat o provocare și mai mare, și anume majorarea punctului de pensie, care înseamnă un efort bugetar de aproape 5 miliarde de lei.
Manuel Costescu (USR) a anunțat că partidul pe care îl reprezintă votează împotriva acestui proiect, pentru că nu se știe impactul bugetar al acestei măsuri. ”66% din pensionarii țării nu vor beneficia de această lege. Adică aproape 3 mlioanei de persoane”, a mai spus Costescu.
Miercuri, Comisia de buget — finanțe a Camerei Deputaților a decis scutirea pensionarilor de la plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate și neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei.
Membrii comisiei au aprobat, cu 17 voturi „pentru” și șapte împotrivă, raportul cu amendamente în acest sens la proiectul de lege de modificare a Codului fiscal inițiat de fostul senator Cristiana Anghel împreună cu mai mulți parlamentari.
Acest proiect, adoptat în legislatura trecută de Senat, prevedea neimpozitarea tuturor pensiilor și scutirea pensionarilor de la plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate.
Președintele comisiei, Viorel Ștefan, a propus amendarea proiectului în sensul ca doar pensiile sub 2.000 de lei să fie neimpozitate, amendament adoptat cu 14 voturi „pentru”, cele ale PSD, și opt împotrivă, ale Opoziției.
Reprezentanții PNL au susținut varianta inițială a proiectului privind neimpozitarea tuturor pensiilor, în timp ce UDMR a propus ca doar pensiile speciale peste 2.000 de lei să fie impozitate, iar restul să fie neimpozitate, fără stabilirea unui plafon. Amendamentele PNL și UDMR au fost respinse.
Potrivit lui Viorel Ștefan, înainte de aplicarea acestor măsuri, obligația de transfer de la bugetul de stat către Casa de Sănătate era „undeva la 600 — 650 milioane de euro” iar după implementarea măsurilor, impactul va crește „cu încă vreo 300 milioane de euro”.