
În plină epidemie de Coronavirus, o ştire din Brăila îşi câştigă prim-planul. Este vorba despre o farmacie care păstrează tradiţia fabricării de medicamente şi prepară în propriile laboratoare produse farmaceutice după reţete vechi de peste 150 de ani, printre care şi spirt, atât de necesar în aceste vremuri.
Alcoolul farmaceutic la preţuri mici se vinde imediat cum apare, iar brăilenii creează cozi uriaşe pentru a pune mâna pe el. Proprietarului farmaciei Faltiș, Ion Bobaru, vrea să ajute doamenii şi a declarat că nu are nici un interes „de a face profit”, conform Agerpres,
„Aceasta este o iniţiativă personală, prin care mă implic şi vin în ajutorul celor care nu au o metodă să se dezinfecteze, să se antiseptizeze pe mâini. Fac un alcool farmaceutic în concentraţie de 70%.
Această concentraţie a alcoolului de 70% este concentraţia optimă pe care o recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin Ministerul Sănătăţii din România.
Cred că sunt singura farmacie care îmi permit să pun pe piaţă acest antiseptic şi dezinfectant la flacoane de 250 ml şi de 500 ml la preţuri foarte mici. Un flacon de 500 ml costă 9 lei.
Am un profit aproape derizoriu, de 73 de bani pe flacon, dar nu mă interesează profitul, mă interesează să vin în ajutorul celor care au nevoie de acest alcool sanitar bun ca antiseptic şi dezinfectant”, a declarat farmacistul.
Ultimul spiţar din oraşul de la Dunăre prepară leacuri-unicat de pe vremea bunicilor, iar de câteva zile toată activitatea farmaciei sale este direcţionată spre alcoolul farmaceutic. Inclusiv străinii sunt foarte interesaţi de medicamentele produse la Brăila.
„Eu aş putea să continui să fac acest alcool pentru mai multă vreme, dar furnizorul meu din Bucureşti mi-a spus că până pe 10 aprilie nu mai pot să mă aprovizionez, pentru că livrarea este blocată şi redirecţionată către producătorii de spirt medicinal, care aprovizionează spitale şi celelalte unităţi ale statului.
Noroc că eu am avut această rezervă, dar o voi termina zilele acestea. După 10 aprilie, s-ar putea să reiau activitatea de preparare a alcoolului farmaceutic”, a spus Bobaru.
Solicitările atât de mari încât au fost zile când farmacistul a rămas fără flacoane în care să pună alcoolul farmaceutic pe care îl prepară. Oamenii au venit cu sticle de acasă şi au stat la coadă ca „la agheasma de la Izvorul Tămăduirii”.
„În afară de coada pe care o vedeţi în faţa farmaciei, am o coadă şi la telefon, pentru că sunt solicitări din toată ţara, dar am ales să fiu patriot local şi să vând acest alcool de 70 de grade numai brăilenilor. Dacă vor aprecia sau nu gestul meu, numai istoria va decide”, a completat Bobaru, care este enumit în ţară, dar şi în străinătate pentru leacurile sale.
“Nu vreau să fiu doar un “vânzător de medicamente”
Distinsul farmacist Ion Bobaru deţine cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A plătit pentru ea cât pentru o maşină “la mâna a doua”. În total, au apărut zece ediţii ale Farmacopeei Române, şi Bobaru le are pe toate în bibliotecă, la loc de cinste. Din ele îşi ia reţetele pentru tincturi şi alifii. Pe altele, le-a învăţat de la bătrânii farmacişti. Dar farmacistul nu mai este singur.
In vacante farmacia “Faltis” freamătă activitate. Studenţii de la mai toate facultăţile de farmacie din ţară (Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, “Grigore T. Popa” Iaşi, “Iuliu Haţeganu” Cluj, “Ovidius” Constanţa şi “Dunărea de Jos” Galaţi) ajută de zor la prepararea leacurilor. La început de secol XX, 90% din activitatea farmaciştilor consta în prepararea de medicamente. Acum, aceştia dacă mai alocă 5% din activitate acestei îndeletniciri nobile. Dar situaţia pare să se schimbe.
“Suntem preocupaţi, cu precădere, de recoltarea, uscarea şi procesarea plantelor medicinale. Le recoltăm fie din grădina proprie, fie din flora spontană care se găseşte în Munţii Vrancei şi în Munţii Măcinului. Studenţii vin la noi din proprie iniţiativă şi sunt fascinaţi de ceea ce văd aici. Avem deja o generaţie tânără de farmacişti, care-şi defăşoară activitatea la noi, la «Faltis», şi vom angaja şi alţi tineri”, ne-a spus Ion Bobaru. Pare greu de crezut, cu atâtea farmacii în oraş, că la “Faltis” abia apuci să pui etichetele pe produse, că şi dispar de pe rafturi.