• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Observator

Observator

stirile care conteaza

  • Actualitate
  • Culinar
  • International
  • Sanatate
  • Timp liber / Calatorii
    • Cultura
    • Divertisment

Roman Braşov, aproape de un contract cu Pakistanul. Afacerea de 100 de milioane de euro care va salva compania din Braşov

Reprezentanţii Roman SA Braşov sunt în negocieri cu Guvernul din Pakistan pentru semnarea unui contract în urma căruia fabrica va produce 500 de camioane a câte 200.000 de euro. O delegaţie din Pakistan va merge la Braşov pentru a vizita fabrica.

După ce în 2016 fabrica de camioane Roman SA a încheiat anul fără a produce niciun camion, anul trecut a produs 30 de camioane.

Aflată în reorganizare judiciară, şansa de redresare a companiei pentru acest an ar fi semnarea contractului cu Guvernul de la Pakistan.

”Deocamdată, aşteptăm un răspuns de la Guvernul pakistanez şi în paralel derulăm negocieri şi cu alte ţări, dar care nu sunt încă publice. În general, avem negocieri şi posibile comenzi pentru producţia de camioane mai speciale, cu 5, 6 axe”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Carol Rugacs, directorul Roman SA.

Potrivit aceleiaşi surse, o delegaţie formată din civili şi militari din partea Guvernului pakistanez va veni în luna februarie la Braşov pentru negocieri. Anul trecut, societatea braşoveană a purtat negocieri şi cu un client din Taiwan pentru livrarea unor camioane civile, 6×6, dar şi cu aplicaţii militare (tractare, transport trupe).

Camioanele Roman au capacitate de încărcare de 32 până la 40 de tone şi pot fi adaptate, în scopuri civile, la multiple tipuri de transport şi lucrări. Acestea pot fi de tipul basculantă, autotractor sau chiar betonieră.

Potrivit sursei citate, o comandă mai serioasă ar însemna şi noi angajări. Astăzi, în fabrica Roman SA de la Braşov mai lucrează 300 de oameni.

Uzina Roman a fost înfiinţată ca fabrică de armament în 1938, iar din anul 1953, după naţionalizare, a fost numită Steagu Roşu şi a început să fabrice autocamioane. Primul astfel de vehicul a fost produs în 1954, iar uzina a început să aibă comenzi tot mai mari. Aşa s-a ajuns ca în 1977 să atingă o producţie record de 33.000 de unităţi pe an. Şi numărul de angajaţi a crescut vertiginos de la un an la altul. Dacă în 1954 fabrica avea 4.400 de salariaţi, în 1978 a ajuns la 26.000.

”Steagul Roşu” devenise cea mai mare uzină din Braşov şi un succes peste hotare. Celebrele modele Carpaţi, Bucegi, ROMAN sau DAC aveau mare căutare la export în state precum Ungaria, RDG, Polonia, Statele Unite sau Grecia.

Rubrica: Actualitate

Sângerarea în scaun poate ascunde boli grave.Ce măsuri trebuie să luăm?

Când se redeschid restaurantele. Ludovic Orban a dat vestea cea mare

Palindromul, oglinda ce arată frumusețea limbii române

Marea Britanie si alte tari sunt interesate de vaccinul dezvoltat in Romania! Romanii ar putea fi din nou cei care salveaza planeta

Oul, alimentul perfect: Contine tot ceea ce organismul are nevoie si este extraordinar pentru creier

Maria Treben – „Dacă oamenii ar ști ce efect VINDECATOR are URZICA, n-ar mai cultiva decât urzici!”

Sângerarea în scaun poate ascunde boli grave.Ce măsuri trebuie să luăm?

Bara principală

Recomandari

Stiai asta? Ce se întâmplă când stropești în grădină cu OŢET

Medic : CEAPA VERDE, medicamentul natural care reglează glicemia, întăreşte imunitatea si curăţă toxinele din corp

VIDEO Revoltator, o bunica din Neamt cu nepotul de mana, pusa la pamant si jefuita de un talhar

Cum se prepară cafeaua Dalgona, băutura care face furori pe internet

Maica Tereza „Vindecatoarea Binecuvantată” – 20 vorbe intelepte care alină sufletul si iti redau puterea de vindecare

VIDEO: Medicul Radu Crişan aflat în prima linie,: Aşa cum trebuie să ne spălăm mâinile cu săpun 20 de secunde, aşa trebuie să facem gargară cu apă caldă şi cu sare, pentru a ne proteja gura şi nasul, pe unde putem inhala virusul

Copyright Observator.news 2011 - 2020