
Magneziul este un mineral ce actioneaza ca un factor de crestere; este tonic general, regenerator, echilibrant psihic, antidepresiv si tranchilizant, drenor hepatic, antiseptic intern si extern, esential pentru celula vie, anticolesterolic si anti-aterosclerotic, mentinand constanta si concentratia calciului din sange etc. Magneziul este esential pentru buna functionare a muschilor si nervilor. Are un rol important in conversia energetica a glucozei din sange si este cunoscut ca si remediu pentru antistres.
Organismul uman poate inmagazina intre 21 si 28 grame de magneziu la un adult de 70 kg. Din aceasta cantitate, majoritatea (50%) se afla in oase, iar restul in tesuturile moi. Muschii contin o patrime din total de magneziu, iar o mica cantitate este prezenta in sange. Rinichii controleaza absorbtia si eliminarea magneziului. Cu cat incerci sa iei deodata mai mult magneziu, cu atat mai putin il poti absorbi. Cand resursele de magneziu ale corpului sunt scazute, atunci poti absorbi mai mult magneziu. In general, rata de absorbtie este de 30% din doza. Un studiu facut a aratat ca atunci cand subiectilor li s-a administrat o doza zilnica de 36 miligrame de magneziu, 65% din aceasta a fost absorbita de corp. Cand doza a crescut la aproape 1 g pe zi, rata de absorbtie a scazut la 11%.
Absorbtia magneziului mai este influentata si de alte substante. Fructoza si carbohidratii proveniti din alimentele care fermenteaza favorizeaza absorbtia magneziului, iar fibrele, in cantitati mari, reduc absorbtia. De asemenea, prea mult zinc reduce absorbtia magneziului. Grasimile in exces, carbohidratii rafinati, acoolul sau folosirea de diuretice produc eliminarea magneziului din corp. De aceea, multi culturisti au avut experiente neplacute cu crampe musculare dureroase, cand au urcat pe scena dupa ce au folosit diuretice in pregatire.
Alt mineral care reactioneaza cu magneziul este fosforul. Consumul excesiv de fosfor duce la eliminarea magneziului, ceea ce explica de ce, atunci cand bem bauturi carbogazoase, nivelul de magneziu din corp scade, bauturile carbogazoase continand mult fosfor. Pe de alta parte, o absorbtie mare de magneziu duce la eliminarea de fosfor, ceea ce nu e o problema, deoarece fosforul il gasim in orice proteina.