
România nu mai are dreptul să participe la concursul Eurovision, au anunţat vineri organizatorii, pentru că Televiziunea Română nu şi-a plătit datorii de 16 milioane de franci elveţieni (aproximativ 14,5 milioane euro). Televiziunea Română (TVR) a fost retrasă dintre membrii EBU (European Broadcasting Union) din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, a anunţat, vineri, EBU pe site-ul oficial.
Decizia EBU a venit după ce termenul dat Guvernului României de a face demersuri pentru plata datoriei a expirat miercuri, pe 20 aprilie. Astfel, TVR nu mai are dreptul să participe în concursul Eurovision şi nici să beneficieze de serviciile EBU legate de ştirile Eurovision sau de transmisiuni sportive, conform site-ului Eurovision.
„Este regretabil că suntem forţaţi să luăm această decizie. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva problema au rămas fără răspuns din partea Guvernului României.
În săptămânile din urmă, EBU a luat notă de sugestia Ministerului de Finanţe ca TVR să fie plasată în insolvenţă, ceea ce ar duce la o restructurare profundă a televiziunii. EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de servicii de televiziune în 56 de ţări. Îndatorarea continuă a TVR pune în pericol stabilitatea financiară a însăşi EBU”, a declarat Ingrid Deltenre, directoarea generală a EBU.
„În ultima scrisoare către Ministrul Finanţelor Anca Dragu, trimisă pe 15 aprilie, EBU a cerut o plată de 10 milioane de franci elveţieni, până pe 20 aprilie 2016. Uniunea a mai cerut să primească o garanţie bancară necondiţionată şi irevocabilă pentru restul de 6 milioane de franci elveţieni, alături de un plan de plată până la sfârşitul anului. Termenul limită a fost extins până joi, 21 aprilie, însă nu s-a făcut nicio plată”, arată EBU într-un comunicat de presă.
Prin urmare, piesa din partea României la Eurovision va fi eliminată din concurs.
„Este nefericit. Aşteptam să primim aici delegaţia României la Stockholm. Acum ne adaptăm programul de repetiţii şi ordinea de start a semifinalei şi continuăm munca de producţie cu restul de 42 de ţări participante”, a declarat şi Martin Osterdahl, producătorul executiv al concursului, din partea televiziunii publice a Suediei, SVT.
EBU a decis să păstreze CD-ul cu piesele înscrise la Eurovision, pe care apare şi melodia cântată de Ovidiu Anton, „Moment of Silence”, precum şi să lase melodia pe site, pentru download şi streaming, „din respect pentru artist”, au mai anunţat organizatorii pe site-ul Eurovision.
Negocierile privind datoriile TVR faţă de EBU au început încă din 2010, conform EBU, încercându-se în mod repetat o eşalonare a datoriei. EBU a trimis patru scrisori Guvernului României în acest sens, doar în 2016, însă nu a primit niciun răspuns, susţine EBU.
În ultimii ani, EBU a susţinut formarea unui model sustenabil de finanţare pentru TVR şi a avut întâlniri cu ministrul Finanţelor, consilierul Preşedintelui României şi ministrul Culturii, mai arată reprezentanţii EBU.