
Ceaiul de catina este un remediu naturist de care organismul tau are mare nevoie, atat pentru refacerea nivelului de energie, cat si pentru tratarea sau prevenirea unor afectiuni. Cu numeroase beneficii pentru sanatate, catina, supranumita „ginsengul romanesc”, isi merita pe deplin titlul de cel mai bun antioxidant al organismului.
Ce substante iti furnizeaza ceaiul de catina
Ceaiul de catina poate fi consumat zilnic, ca adjuvant natural in cadrul unei alimentatii sanatoase si echilibrate. El iti furnizeaza o serie de substante pretioase, printre care vitaminele A, B (B1, B2, B6 si B9), C (o cantitate de zece ori mai mare decat cea din citrice), E, K si P. La acestea se adauga substante minerale: calciu, magneziu, fier, potasiu si sodiu.
Aportul de substante benefice din ceaiul de catina nu se opreste aici. O cana obtinuta din infuzarea catinei iti mai furnizeaza si aminoacizi esentiali, acizi grasi esentiali, proteine, polifenoili, flavonoide si acizi organici.
Beneficiile ceaiului de catina
Intareste sistemul imunitar
Ceaiul de catina este considerat unul dintre cei mai puternici biostimulatori ai imunitatii. Consumat cu regularitate, mai ales in sezonul rece, ceaiul de catina previne imbolnavirea de gripa sau raceala, iar la nevoie grabeste vindecarea.
Are efect antiimbatranire
Datorita continutului ridicat de substante antioxidante, ceaiul de catina te ajuta sa-ti mentii supletea pielii si sa amani primele semne ale imbatranirii. In plus, ceaiul de catina este benefic pentru intarirea unghiilor si a parului.
Este un tonic natural
Ceaiul de catina poate fi consumat si pentru efectele lui benefice asupra starii de spirit. Cand te simti lipsit de energie si obosit, o cana cu ceai de catina iti va revigora organismul si te va ajuta sa te concentrezi mai bine asupra activitatilor de peste zi.
Reduce nivelul de colesterol
Daca vrei sa-ti protejezi inima, poti consuma ceai de catina, intrucat contribuie la curatarea vaselor sanguine de depunerile de colestrol si imbunatateste circulatia fluidului vital.
Amelioreaza durerile articulare
Durerile articulare si reumatice pot fi ameliorate printr-un consum regulat de ceai de catina, deoarece acest remediu naturist are proprietati antiinflamatorii si analgezice.
Combate problemele pielii
Ceaiul de catina este bun si pentru uz extern, mai ales daca suferi de probleme ale pielii. Inmoaie un prosop curat in ceai de catina si sterge-ti tenul afectat de acnee sau zonele afectate de psoriazis ori eczeme.
Precautii in consumul de ceai de catina
Ceaiul de catina poate fi consumat cu incredere de cele mai multe persoane, insa nu este recomandat in sarcina si alaptare sau in caz de astm bronsic, diaree cronica sau pancreatita.
Modul de preparare al ceaiului de catina
Pentru a obtine ceaiul de catina, punem fructele la uscat si apoi le macinam cu rasnita de cafea. De asemenea, ceaiul se poate obtine si din pulpa ramasa de la fructele folosite la siropul de catina. Pudra obtinuta se pastreaza in borcane inchise.
Pulpa si fructele de catina se pun la uscat in loc cald si ferit de umezeala.
Nu se usuca direct in soare. Se pot usca si in cuptorul fierbinte al aragazului, cu focul oprit.
Asezate pe o tava ,se lasa in cuptor pana cand acesta se raceste.
Se scot, se incinge din nou cuptorul si se introduce din nou tava .Se repeta operatiunea de mai multe ori pana cand fructele se stafidesc si se usuca bine.
Ceaiul se obtine astfel:
O lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa clocotita.Se lasa sa infuzeze, se strecoara, se indulceste cu miere, apoi se savureaza.Pentru o aroma si mai buna ,putem adauga lamaie.
Este un ceai foarte bun, usor acrisor ,care poate inlocui cu brio, ceasca de cafea din ziua respectiva. Si asta, datorita proprietatilor sale revigorante si foarte energizante.